suche futro

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

mariola

10 lutego 2006, 21:45

Mam problem z suchym i lamliwym wlosem u mojej suczki. Karmie ja Royalem skin& digest. Uzywam odzywki z All Systemu Super rich. Teraz dodatkowo kupilam tran w kapsulkach. Co robic zeby wlosy byly mieksze i elastyczne? To PON ma bardzo obfity wlos duzo podszerstka lecz nie moge sie dohowac dobrej dlugosci. Biale wlosy sa piekne dlugie a czarne juz gorzej. Nie jest to cecha genetyczna bo wlosy sa niejednakowej dlugosci. Sa dlugie a wsrod nich wiele krotkich . To te ktore sie lamaly. Mam PONy od 6 lat wiec to nie jest niewlasciwe czesnie. Bo moja druga suczka ma wlosy do ziemi. Jak uratowac wlosy przed lamaniem sie? Acha moja suczka byc moze sie spodziewa szczeniakow Kryta byla tydzien temu wiec nie wszystko moge jej podac ( np tabletki). Problem z suchym wlosem zaczoa sie juz okolo roku temu. Royalem karmie od lipca. Wczesniej karmialm Barfem. Podawalam tez wczesniej VMP.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 lutego 2006, 23:27

ciężko ci tu coś radzić trzeba byłoby zobaczyć te włosy ewentualnie skóre, zrobić trichogram czy też inne badania. Bardzo ciężko doradzić ci coś przez internet.
mariola

22 lutego 2006, 16:03

czy suche wlosy moga wynikac ze zlej pracy tarczycy? Czy problemy z tarczyca daja jakies objawy? Jak beda wakacje i odchowamy juz maluszki to postaram sie pofarygowac do Waszej lecznicy na poglebione badania. Lecz teraz raczej nie da rady i nie chce meczyc suczki ktora spodziewa sie malych. A to bardzo wazny dla mnie miot! Co to za badanie trichogram ?
mariola

22 lutego 2006, 16:05

Zapomnialam jeszcze spyrac. Daje jej jedna kapsulke tranu . Czy moge dawac- pytam z powodu jej ciazy. Nie chce zaszkodzic maluchom.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 lutego 2006, 23:05

tyak zmiana jakosci włosa może być spowodowana zaburzeniami pracy tarczycy. Sa też inne objawy jej złej pracy: kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi, przerzedzenia włosa, łysienie, tzw. szczurzy ogon, wole , wytrzeszcz oczu, nerwowość itp. Wszystko też zależy od długości trwania zaburzeń, trichogram to mikroskopowe badanie włosów, tran możesz podawać.
ODPOWIEDZ
  • Informacje