akwarium
Potrzebuję sprawdzonej metody na pozbycie się nadmiaru glonów z akwarium. Może ktoś zna naturalny sposób, nie chcę stosować środków chemicznych
- MaximusKennel
Glonojad jest glonojadem tylko z nazwy.mara818 pisze:Kup glonojada.
Sporo glonów zjadają otoski (Otocinclus sp.) oraz kosiarki (Grubowarg syjamski).
my mamy w lecznicy 120 l , nie ma dostępu światła słonecznego i bardzo rzadko mamy problem z glonami 3-4 x w roku może. Nie stosujemy żadnej chemi i uzdatniaczy. Glonojad to wczasowicz - leży i byczy się a glony mogą mu rosnąć pod pyskiem.
Cześć!BIDA1 pisze: ↑29 sierpnia 2011, 10:35Potrzebuję sprawdzonej metody na pozbycie się nadmiaru glonów z akwarium. Może ktoś zna naturalny sposób, nie chcę stosować środków chemicznych
Spróbuj ograniczyć dostęp światła do akwarium. Gdy będzie go mniej jest szansa, że glony będą pojawiać się rzadziej lub w ogóle. U nas ten sposób zadziałał. Rozejrzyj się jeszcze za jakimś glonojadem - co prawda, nie pozbędzie się on wszystkich glonów, ale przynajmniej ograniczy ich ilość w akwarium.
Możesz jeszcze częściej zmieniać wodę lub starać się ją oczyszczać używając różnych dedykowanych środków.
Hej!BIDA1 pisze: ↑29 sierpnia 2011, 10:35Potrzebuję sprawdzonej metody na pozbycie się nadmiaru glonów z akwarium. Może ktoś zna naturalny sposób, nie chcę stosować środków chemicznych
Ja zastosowałam się do rad, które znalazłam kiedys na jakimś specjalistycznym forum. Oto one:
- glonojad (to podstawa w sumie jeśli nie chcesz chemicznych środków
- zmiana miejsca akwarium - brak lub ograniczony dostęp do światła dziennego ogranicza rozwijanie się glonów
- rybki, któe jedzą glony - odkąd je kupiłam, mam mniejszy problem z glonami. Rybki i glonojad świetnie się uzupełniają
-
Cześć!
Troska o akwarium jest bardzo ważna. Zadbać należy nie tylko o wygląd wewnątrz, ale także o odpowiedni porządek. W tym mogą pomóc odpowiednie filtry do akwarium. Jeśli nie wiesz jaki filtr wybrać, możesz skorzystać z naszego poradnika - Filtry do akwarium – jak wybrać?
Zajrzyj na nasz blog. Tam dowiesz się wszystkich najpotrzebniejszych rzeczy i zdobędziesz informacje, jak wybrać odpowiedni filtr do akwarium.
Zapraszamy do lektury!
KrakVet.pl
Troska o akwarium jest bardzo ważna. Zadbać należy nie tylko o wygląd wewnątrz, ale także o odpowiedni porządek. W tym mogą pomóc odpowiednie filtry do akwarium. Jeśli nie wiesz jaki filtr wybrać, możesz skorzystać z naszego poradnika - Filtry do akwarium – jak wybrać?
Zajrzyj na nasz blog. Tam dowiesz się wszystkich najpotrzebniejszych rzeczy i zdobędziesz informacje, jak wybrać odpowiedni filtr do akwarium.
Zapraszamy do lektury!
Kod: Zaznacz cały
https://www.krakvet.pl/artykuly/jak-wybrac-filtr-do-akwarium/
-
- Informacje
-