przyczyna śmierci chomika

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Epcia45

06 marca 2025, 15:55

Co mogło się stać mojemu chomiczkowi syryjskiemu Kokardce? Umarła po tygodniu dziwnego zachowania 🙁 Najpierw przestała się budzić wieczorem. Wychodziła tylko na chwilę zjeść i napić się. Robiła to z zamkniętymi oczkami, a potem wracała do spania. Potem dołączyły do tego problemy z chodzeniem, z równowagą. Do końca jadła (warzywa i owoce, karmy nie ruszała) i bardzo dużo piła. Jednak gdy ostatni raz dawałam jej paprykę, wyglądało to tak, jakby jej ani nie widziała ani nie czuła, musiała ją jej wciskać do pyszczka, ale ją zjadła. Umarła w swoim domku i gdy go z niej zdjęłam, nie było żadnych zapasów, co znaczy, że wszystko zjadała.. Miałam wrażenie, że bardzo walczy z tą chorobą, którą ją spotkała, że bardzo chce żyć. Miała zaledwie rok i 7 miesięcy. Żyła w dobrych warunkach, bez stresu, miała urozmaicone wyżywienie, dużą i czystą klatkę. Objawy żadnej choroby chomików, o której czytam w internecie nie pasują do jej zachowania w tych ostatnich dniach. Co się mogło stać? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Vet4u

10 marca 2025, 22:32

Dzień dobry,
W tej sytuacji przyczynę śmierci może jedynie wyjaśnić sekcja zwłok. Najlepszym wyjściem byłoby zabranie zwłok chomika do lekarza weterynarii specjalizującego się w chorobach zwierząt egzotycznych - ma on obszerną wiedzę na temat chorób gryzoni i po wykonaniu sekcji mógłby podać prawdopodobną przyczynę śmierci.

Pozdrawiam,
Vet4u
ODPOWIEDZ
  • Informacje