Agesywne szczenię

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Roksan

06 września 2006, 16:41

Mam 5-miesięczną Bernardynkę o imieniu Dora która gryzie innych ludzi ! Często luzem biega po dużym podwórku i gdy tylko ktoś zblizy się do ogrodzenia odrazu zaczyna szczekać i warczeć tak jakby chciała tego kogoś zagryźć !!! Zdażyło się, że gdy lezała przed domem nie zauważyła stojącego przy bramie gościa, który myśląc, że pies jest w domu wszedł na podwórko i wtedy... Dora zaczęła gryźć go po nogach, przeraźliwie szczekać i nawet próbowała na niego wskoczyć !!! Jest strasznie zajadła także w stosunku do innych, obcych psów ! Napewno nie ma wścieklizny bo była szczepiona i nawet ostatnio byłam z nia u weterynarza który potwierdził, że ona nie ma wścieklizny ani nie jest chora na nic innego. Powidzał również, że jeśli będzie gryźć ludzi należy ją za to karcić (bić) ! Nie wiem już co mam robić :(
Awatar użytkownika
aglo

07 września 2006, 09:37

Masz bardzo dobrego stróża domu. Sunia jest bardzo terytorialna i dlatego tak zaciekle broni swojego terenu. Powinna mieć dla siebie wyznaczony obszar, po którym będzie mogła się poruszać - duży kojec, a na noc można ją np. wypuszczać na całe podwórko. Niektórzy marzą o takim psie, bo ich pies jest np. strachliwy.
Absolutnie psa nie można bić. Jeśli kogoś ugryzie nalezy skarcić ją (słownie np. przez komende FE, lub nie rusz), ale tylko w momencie jak jest właśnie w trakcie gryzienia lub najwyżej kilka sekund później. Inaczej pies nie będzie wiedział za co dostał kare. Myślę, że nie można też jej karać cały czas, tylko w określonych sytuacjach, ponieważ może w końcu stracić orientacje co jej wolno, a co nie. Np. kiedy ktoś jest z nią na podwórku i będzie chciała kogoś ugryźć to wówczas należy ją skarcić. Natomiast jak będzie sama to nie należy jej karcić, bo ona traktuje to jako swój obowiązek. Jesli będzie miała swoj wyznaczony zamknięty teren to problem niejako się zmniejszy.
Myślę również, że przydałoby się jej szkolenie chociaż na podstawowe posłuszeństwo, wówczas łatwiej będzie wam ją ułożyć i będzie bardziej karna.
Gość

07 września 2006, 16:25

Dziękuje za radę napewno wyslę ją na jakies szkolenie !!!
ODPOWIEDZ
  • Informacje