Bernardyn Pasterski (3 miesiące)

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Skropek

19 lutego 2011, 12:20

Witam, mój pierwszy pies, Roki, to Bernardyn Pasterski. Wiem że takie psy żyją na dworze, jednak mam pewien dylemat. Ponieważ ma on dopiero 3 miesiące (na nasze lata) i jest zima, mróz. Boję się go zostawić na razie samego na dworze, z drugiej strony jeśli nie przyzwyczaję go wcześniej do samotnego czasu na dworze to potem będzie mu i mi ciężko. Proszę pomóżcie i powiedzcie kiedy powinienem go zacząć zostawiać na dworze i jak go do tego przyzwyczajać.
Z góry dziękuje
ramzes123

19 lutego 2011, 14:52

Nie wiem o jakiej rasie rozmawiamy, ponieważ nie istnieje rasa bernardyn pasterski. Jest bernardyn i jest berneński pies pasterski, ale to są zupełnie rasy odrębne. Zakładam, że posiadasz mieszańca tych dwóch ras, tak przynajmniej wywnioskowałam. Czy możesz opisać jakie warunki miałby szczeniak na dworze, jaką budę, ocieploną czy nie? Jeśli ma warunki odpowiednie plus odpowiednie żywienie - nie ma przeciwskazań do pozostawienia psa na dworze, z wyjątkiem wysokich mrozów.
pianistka

25 lutego 2011, 14:18

Co znaczy 3 msc na nasze lata ???
3 msc szczeniak i mróz to ostatnia rzecz którą się robi, zresztą, ponieważ przypuszczam, że to mieszaniec (bo nie ma rasy benardyn pasterski ! najpierw się czyta a potem kupuje !!! ) dużych psów, na pewno nie przebadanych to po pierwsze :
pomieszczenie do spania do końca życia gdzie będzie pies miał ciepło ale nie gorąco - warunki pogodowe powodują dodatkowe obciążenia stawów i ogólnego zdrowia i kondycji
karmy dla ras olbrzymich z skłonnością do dysplazji + ewentualne podawanie glukozaminy i chondroityny w dawkach przepisanych przez kompetentnego weterynarza w prowadzeniu ras psów olbrzymich
regularne wizyty u weta w celu sprawdzenia stawów - bo te siadają u olbrzymów, szczególnie narażone są szczeniaki rodziców bez certyfikatu badań stawów z wynikiem HD-A
jeżeli jednym z przodków był jakiś bernardyn to sprawdziłabym oczy bo u tych psów często są choroby oczu - to tez jest przeciwskazanie na przebywanie non stop na zewnątrz

No i pytanie - czy ten pies na pewno ma 3 msc ???
Jaki masz na to dowód ?
ramzes123

25 lutego 2011, 17:59

pianistka pisze:Co znaczy 3 msc na nasze lata ???
3 msc szczeniak i mróz to ostatnia rzecz którą się robi, zresztą, ponieważ przypuszczam, że to mieszaniec (bo nie ma rasy benardyn pasterski ! najpierw się czyta a potem kupuje !!! ) dużych psów, na pewno nie przebadanych to po pierwsze :
pomieszczenie do spania do końca życia gdzie będzie pies miał ciepło ale nie gorąco - warunki pogodowe powodują dodatkowe obciążenia stawów i ogólnego zdrowia i kondycji
karmy dla ras olbrzymich z skłonnością do dysplazji + ewentualne podawanie glukozaminy i chondroityny w dawkach przepisanych przez kompetentnego weterynarza w prowadzeniu ras psów olbrzymich
regularne wizyty u weta w celu sprawdzenia stawów - bo te siadają u olbrzymów, szczególnie narażone są szczeniaki rodziców bez certyfikatu badań stawów z wynikiem HD-A
jeżeli jednym z przodków był jakiś bernardyn to sprawdziłabym oczy bo u tych psów często są choroby oczu - to tez jest przeciwskazanie na przebywanie non stop na zewnątrz

No i pytanie - czy ten pies na pewno ma 3 msc ???
Jaki masz na to dowód ?
Pianistko - tak dla ścisłości - u bernardynów dopuszcalne jest HD A, B C, nie tylko A.
Oczy - delikatne ektropium nie wymagające korekty ma 99 proc bernardynów, co w żaden sposób nie przeszkadza im w przebywaniu non stop na zewnątrz. Aplikuje się krople i tyle.
pianistka

25 lutego 2011, 20:11

A czy przypadkiem w komentarzu nie ma , że w przypadku C wolno łączyć tylko z A ?
Ja właśnie wykreśliłam z listy kandydatów przepięknego repa tylko dlatego że miał badanie PRA N/Y ... a więc jak najbardziej dopuszczalne, tym bardziej, że w mojej rasie nie ma obowiązku jakichkolwiek badań.
ramzes123

25 lutego 2011, 20:43

Oczywiście, że tak. Która to Twoja rasa? - pytam z ciekawości. :wink:
pianistka

25 lutego 2011, 21:19

Pudle
ODPOWIEDZ
  • Informacje