Mam bardzo dużego bernardyna o imieniu Beethoven, ważącego 65 kg (więcej ode mnie) . Ma 11 miesięcy. Kocham go strasznie ale mam z nim ogromny problem...
Po półrocznym mieszkaniu w domku na wsi przeprowadziliśmy się z powrotem do bloku, gdzie Betek kiedyś poślizgnął się i rozjechał jak żaba na klatce schodowej. Betek najwyraźniej dobrze zapamiętał sobie to zdarzenie bo zapierał się i nie chciał się w ogóle zbliżyć do klatki schodowej. Po 3 godzinach męczarni polegającej na zwabianiu go ulubionymi smakołykami, towarzystwem innych psów lub osób które lubi i zabawą, a w końcu szarpaniu się z nim, życzliwi ludzie pomogli mi go wepchnąć na siłę na schody. Przy próbie wyjścia na spacer znów pojawiły się problemy, bo tym razem bał się wyjść z mieszkania. Mam z nim ogromne kłopoty, bo ciągle muszę prosić kogoś o pomoc w taszczeniu psa, bo sama nie mam siły! Nie wiem co mam robić! To trwa już 3 dni.
Z tego co czytałam, Betek ma prawdopodobnie silną fobię związaną z bólem jakiego doświadczył rozjeżdżając się na klatce schodowej i stąd jego lęk przed tym miejscem.
Proszę, poradźcie mi do kogo mogę się zwrócić z tym problemem. Czytałam, że jest tu potrzebna terapia behawioralna.
Nawet nie wyobrażam sobie możliwości żeby oddać Betka.
Proszę doradźcie mi kto mógłby nam pomóc. Mieszkam w Krakowie.
Z góry dziękuję
Kasia
błagam pomóżcie
Nie jestem ekspertem ale z tego co opisujesz masz rację - piesek poprostu ma nie miłe wspomnienia z tym miejscem. Musisz mu pokazać to miejsce w całkiem innym świetle. Ale nic na siłe bo piesek może zrazić się jeszcze bardziej i w wtedy nawet behawioralna metoda może być mało skuteczna. Smakołyki będą bardzo wskazane. Niestety wymaga to wiele cierpliwości ale w końcu piesek zrozumie że już nic mu nie grozi i zrobi postęp. Bądź systematyczna i cierpliwa nagradzaj go motywuj. Będąc coraz starszym nabiera pewności siebie i odwagi. Więc jeżeli nic złego mu sie na tej klatce nie powtórzy to tylko kwestia czasu jak bies będzie wbiegał poschodach na góre.
-
- Informacje
-