bokser ma ludzkie odruchy

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ewela75

25 lipca 2007, 22:23

Bokserek ma 2 lata, jest już poważnym ;) , mądrym, skręconym nieco pieskiem. Porozumiewam się z nim prawie bez słów, wszystko rozumie, co mu się mówi, bez uzywania komend typowych dla psa. Wie co ma robić w każdej syuacji, od małego tak jest, jest bardzo samodzielny i przede wszystkim chce byc dobrym pieskiem - oczekuje aprobaty. Wychowałam go stosując tylko nagrody słowne czy przez zabawę.
Ale o co mi chodzi. Czy to mozliwe, zeby przez 2 tygodnie mojego urlopu tak przywiązał sie do mnie, ze jak poszłam do pracy, to cały dzień nie chciał wychodzic na dwór, jesc itp. Po 2 dniach jest troche lepiej. POza tym, od ok.roku stał sie za bardzo zazdrosny i to chyba o mnie, moje otoczenie. NIe ma instynktu stróża, tak troszkę, uwielbia pieski wesołe, lubiące sie bawić. Zawse pozwalam mu sie pobawic, obwąchac pieski, ma mnóstwo kumpli i kumpelek w okolicy. Ale nie wiem, co moge zrobic, żeby to nie narastała okazywanie zazdrości chyba, zawsze jest przy mnie gdy inny piesek sie pojawi. Za bardzo może sie pies przywiązać ?.
Patrycja94
Kontakt:

31 lipca 2007, 15:24

Widać że piesek się do ciebie bardzo przywiązał... Jak wyjeżdzasz na urlop to dobrze by było żebyś jeździła z nim a jak się nie da to zostawić go gdzieś u jego "kumpli". Nie możesz pozwolić żeby kogoś Twojego znajomego np. ugryzł broniąc Cię bez potrzeby. Trzeba troszkę przystopować z twoim rozpieszczaniem go, ale nie należy go odrzucać. Powodzenia
ewela75

03 sierpnia 2007, 21:39

Własnie, nie chcę, żeby był chorobliwie zazdrosny. Znajoma miała taki problem ze swoim pieskiem, że do 4 roku zycia, na spacedrze, nie mogła zatrzymac sie, zeby porozmawiac z kolezanka, bo jej seter był zazdrosny i to okazywał.
Mój bokser ma juz 2 lata i jest prawidłowo zsocjalizowanym pieskiem (tak powiedział vet), tylko ..... boksery są bardzoo walczne, a jednoczesnie kochaja wszystkich ludzi. Jednak mój pies, mając juz kilka miesięcy, zaczął tak się zachowywać, że nie pozwala, żeby inny pies był blizej mnie niz on. I stąd ..... koniec z głaskaniem innych piesków itp. Poza tym czasem pogoni takiego (kolegi nie, a ma ich mnóstwo), ale bezdomnego to na 100 proc pogoni.
Z jednej strony dobrze bo ma charakter (nie boi się niczego), z drugiej problem, bo za bardzo jest pobudzony i nie słucha, zeby do mnie przyszedł.
ODPOWIEDZ
  • Informacje