Co to kliker?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Zozolka10

27 sierpnia 2007, 21:35

Chcem sie dowiedziec co to kliker.
Bo chcialabym go wykorzystac w nauce mojego przyszlego owczarka.
Czytalam ze jak pies wykona jakas komende to wtedy sie klika i daje nagrode. Ale po co to klikanie ?
Petit

01 września 2007, 20:25

Po pewnym czasie piesek kojarzy nagrodę z kliknięciem, i wytwarza się skojarzenie: kliknięcie=nagroda. Klikier pozwala szybciej, w odpowiednim momencie nagrodzić psa za odpowiednie zachowanie, dzięki czemu szkolenie daje lepsze efekty. I może mały cytacik:
,,Klikier jest precyzyjnym narzędziem, niezwykle pomocnym w trakcie szkolenia psa. To niewielkie, mieszczące się w dłoniplastikowe pudełeczko, zaopatrzone w blaszkę, przyciśnięcie której wydaje charakterystyczny podwójny dźwięk- klik-klik.
Należy zaznaczyć, że klikier jest wyłącznie narzędziem wspomagającym trening szkoleniowy na początkowym jego etapie, a nie stałym elementem komunikacji z psem.''
Jest to cytat z moim zdaniem dobrej ksiązeczki, a w zasadzie broszury:KLIKIER podstawowe wiadomości na temat treningu z użyciem klikiera Pan Andrzeja Kłosińskiego.
Kupując też klikier warto poszukać takiego, do którego jest dołączona broszurka (niestety najczęściej w języku angielskim:)
Ja zaczęłam z klikierem, a terazjuż go odstawiłam...
Pozdrawiam, i miłego szkolenia :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje