witam,
czy czipowanie jest obowiązkowe lub tez będzie w przyszłym roku?
pozdrawiam
J.
czipowanie
nie jest obowiązkowe i nic o tym mi nie wiadomo ( dotyczy miatsa KRAKOWA). mUSISZ PYTAĆ SWOJEGO LEKARZA
U psów rodowodowych na pewno nie jest obowiązkowe ponieważ posiadają tatuaż a kundelka warto Chipować na wypadek gdyby się zgubił
U mojego rodowodowego psa tatuaz stal sie nieczytelny jak pies mial mniej wiecej pol roku.U psów rodowodowych na pewno nie jest obowiązkowe ponieważ posiadają tatuaż a kundelka warto Chipować na wypadek gdyby się zgubił
Natomiast nie jestem przekonana czy chip jest tak doskonalym "narzedziem" do odnajdywania zagubionych psow, poniewaz nadal niewiele lecznic posiada czytniki - o strazy miejskiej czy policji nie wspominajac. Nadal najbardziej skuteczny jest po prostu adres i telefon przymocowany do obrozy.
Znakowanie psow za pomoca chipa moim zdaniem powinno byc obowiazkowe, ale najpierw trzeba zadbac o odpowiednie przygotowanie: baza danych wlascicieli, czytniki dla SM i policjantow. Moj pies ma chip, ale nie sadze, ze w razie gdyby sie zgubil ten chip ulatwi mu powrot do mnie. Tatuaz przez fakt, ze jest nieczytelny stal sie bezuzyteczna plama w uchu.
-
- Informacje
-