czipowanie

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Izu

15 grudnia 2005, 14:13

witam,
czy czipowanie jest obowiązkowe lub tez będzie w przyszłym roku?
pozdrawiam
J.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 grudnia 2005, 00:18

nie jest obowiązkowe i nic o tym mi nie wiadomo ( dotyczy miatsa KRAKOWA). mUSISZ PYTAĆ SWOJEGO LEKARZA
NIKA

27 grudnia 2005, 20:15

U psów rodowodowych na pewno nie jest obowiązkowe ponieważ posiadają tatuaż a kundelka warto Chipować na wypadek gdyby się zgubił
Gość

28 grudnia 2005, 02:56

U psów rodowodowych na pewno nie jest obowiązkowe ponieważ posiadają tatuaż a kundelka warto Chipować na wypadek gdyby się zgubił
U mojego rodowodowego psa tatuaz stal sie nieczytelny jak pies mial mniej wiecej pol roku.

Natomiast nie jestem przekonana czy chip jest tak doskonalym "narzedziem" do odnajdywania zagubionych psow, poniewaz nadal niewiele lecznic posiada czytniki - o strazy miejskiej czy policji nie wspominajac. Nadal najbardziej skuteczny jest po prostu adres i telefon przymocowany do obrozy.

Znakowanie psow za pomoca chipa moim zdaniem powinno byc obowiazkowe, ale najpierw trzeba zadbac o odpowiednie przygotowanie: baza danych wlascicieli, czytniki dla SM i policjantow. Moj pies ma chip, ale nie sadze, ze w razie gdyby sie zgubil ten chip ulatwi mu powrot do mnie. Tatuaz przez fakt, ze jest nieczytelny stal sie bezuzyteczna plama w uchu.
ola13

16 lutego 2009, 14:13

w całej Polsce psy mają być zaczipowane do 2011 roku
ODPOWIEDZ
  • Informacje