Czy jamnik dla mnie?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

kkasia12345

27 listopada 2011, 19:10

Witam! Jakiś czas temu pisałam temat o tym, jaka rasę kupic. Zdecydowałam się na kundelka ze schroniska, ale jednak go nie wzięłam. Nie chciałam go w zimie brac. Chyba z nowym rokiem pod koniec zimy wezmę, ale znow wracają wątpliwosci... Ostatnio myślałam o jamniku, ale nie wiem czy będzie dobry. Wychodziłabym z nim rano przed szkołą na 10-15 min, po południu na ok.30-40 min i wieczorem na 10-15 min. Tylko, ze ja mieszkam na małym osiedlu i chodziłabym z nim głównie tam, czy to wystarczy? Mieszkam w małym mieszkaniu, w bloku. Niestety nie przeznaczyłabym na psiaka dużo pieniędzy, tj. nie będę mogła mu kupowac specjalnych karm, np. za 200 zł/15 kg. Jestem w stanie przeznaczyc na niego ok. 100 zł miesięcznie ( nie więcej). Kupowałabym jakieś troche tańsze karmy, np. za 100-130 zł / 15 kg. Oczywiście nie marketówki !!! Jeżeli chodzi o szkolenie też zobowiązuję się go uczyc codziennie. Mam 13 lat, ale potrafię byc stanowcza, w opiece nad pupilem pomógł by mi jeszcze też mój 18 letni brat. Słyszałam, że jamniki to bardzo wierne, inteligentne i miłe psy.Ale są też sprytne i przebiegłe. Bardzo chciałabym miec jamniczka ( wiem że to wielka odpowiedzialnośc). Czy odpowiedni jest dla mnie jamnik? Jaki ma rzeczywiście jamnik charakter? Jeżeli ktoś ma jamnika lub dużo wie na jego temat proszę o pilna odpowiedź.
SleepingSun

27 listopada 2011, 19:49

Nie doradzę Ci w kwestii doboru rasy, bo jamnika nigdy nie miała. Mogę odpowiedzieć na resztę Twoich pytań:) Myślę, że jak na małego pieska to ruchu w sam raz. Ważne żeby te spacery (przynajmniej ten popołudniu, wiadomo rano nie zawsze jest czas) nie były nudne. Powinien na nich móc pobawić się z innymi psami, poćwiczyć z Tobą komendy, sztuczki. A nie dookoła bloku 3 razy;) mieszkanie w bloku w niczym nie przeszkadza, tylko weź pod uwagę to żeby nie był uciążliwy dla sąsiadów - nie szczekał. Jeśli chcesz przygarnąć pieska konkretnej rasy to są fundacje, które zajmują się konkretnymi psami np. jamnikami. Możesz się z taką fundacją skontaktować, tam pieski mieszkają w domach tymczasowych, więc opiekunowie którzy z nimi przebywają będą mogli Ci o nich dużo powiedzieć. Jeśli ktoś Ci powie, że piesek dużo szczeka, to wiadomo że jest nie dla Ciebie.
Co do karmy, to mój 35kg pies 15kg karmy zjada w 2 miesiące;) Twój pewnie będzie jadł pół roku, więc przeznaczając 100zł miesięcznie będziesz sobie mogła pozwolić na bardzo dobrą karmę, chociaż 15kg za 130 też nie są złe:)
Jeśli chodzi o szkolenie to musisz koniecznie nabyć kliker (7zł)! Bardzo pomaga w szkoleniu. Powinnaś natomiast najpierw nabyć wiedzę teoretyczną, czytałaś jakieś książki, albo oglądałaś jakieś programy o szkoleniu? :)
Awatar użytkownika
MaximusKennel

27 listopada 2011, 20:56

kkasia12345 pisze:Słyszałam, że jamniki to bardzo wierne, inteligentne i miłe psy.Ale są też sprytne i przebiegłe. Bardzo chciałabym miec jamniczka ( wiem że to wielka odpowiedzialnośc). Czy odpowiedni jest dla mnie jamnik? Jaki ma rzeczywiście jamnik charakter? Jeżeli ktoś ma jamnika lub dużo wie na jego temat proszę o pilna odpowiedź.
Nie mam jamnika, ponieważ norowce to typ psa zupełnie nie dla mnie, tym nie mniej właścicieli "przegubowców" znam trochę.
Tak w skrócie to, co udało mi się zaobserwować i o czym trzeba pamiętać decydując się na jamnika:
- to pies niskopienny, z długim kręgosłupem i krótkimi nóżkami, tak więc nie powinien za bardzo chodzić po schodach - jeśli w bloku jest winda, to fajnie, jeśli nie, to lepiej nosić na rękach (w zależności od gabarytów od 2kg nawet do 10kg ukochanego szczęścia)
- jamnik to pies de facto myśliwski - mimo niewielkich rozmiarów potrzebuje sporo ruchu i zajęcia, lubi kopać nory, bywa terytorialny, najczęściej jest bardzo czujny i głośno szczeka (w bloku echo się niesie, więc dobrze mieć wyrozumiałych sąsiadów)
- jamnik to zazwyczaj pies samodzielny i uparty - szkolenie trzeba zacząć wcześnie i wykazać się dużą konsekwencją, inaczej mogą być problemy z przywołaniem, oddawaniem zabawek czy zabiegami pielęgnacyjnymi
- ze względu na budowę anatomiczną rasa ma skłonność do dyskopatii - tutaj znów kłania się unikanie chodzenia po schodach, uniemożliwianie wskakiwania psu na wysokie kanapy, fotele itp.
- pozbawiony ruchu ma tendencję do nadwagi
- niektóre osobniki nie mają cierpliwości do małych dzieci
kkasia12345

28 listopada 2011, 17:56

Oglądam dużo programów o psach, czasami np. "Zaklinacz psów". Po za tym od zawsze interesuję się psami - już od kilku lat marzę o psie ;) Dużo też czytam o nich, tzn. od dwóch lat czytam miesięcznik "Przyjaciel Pies". Kliker oczywiście bym kupiła :D Co do karmy pytałam się, ponieważ czytałam, ze jamniki to żarłoki i dużo jedzą :D Aha, na jakiejś stronie internetowej pisało, że jamniki z trudem da się nauczyc czystości, czy to prawda???

Co do schodów to mieszkam na parterze, tzn. jest kilka schodków, ale nie dużo - ok.7
SleepingSun

28 listopada 2011, 18:51

o właśnie tego się obawiałam. W takim bądź razie wyjawię Ci w jaki sposób psy słuchają Cezara, bo widzisz on wcale nie ma magicznych zdolności - ma za to obrożę elektryczną i z walnięciem prądem skojarza psom to szzzzz. Dlatego jak Cezar robi szzzz to pies prawie sika ze strachu pod siebie. Weź się za jakąś fachową literaturę, mogę Ci przesłać linka z forum o szkoleniu psów jak chcesz.
kkasia12345

28 listopada 2011, 19:42

Dzieki, mozesz przesłac - chętnie poczytam ;) a co do zaklinacza psów to oglądałam jakieś trzy, cztery razy - dawno ;D
Seiti

29 listopada 2011, 15:47

Podobno ludzie którzy raz mieli jamnika, nie decyduje się na inna rasę. Jak byłam dzieckiem u nas w domu był jamnik... nigdy więcej się nie zdecyduję na takiego psa. Trzeba umieć go wychować ( w sumie jak każdego). Moja suka gryzła przy próbie jej przesunięcia, zżerała śmieci, była nieposłuszna i strasznie kopała- to efekt nie wyznaczenia zasad. Zauważyłam że sporo jamników potrafi być agresywna, co moim zdaniem jest efektem ich popularności. Nagle ludzie zapomnieli do czego te psy zostały stworzone, jeśli się na niego zdecydujesz nie zapomnij o tym, że to psy myśliwskie. Nie pozwól by twój pies stał się sfrustrowanym agresorem.
Słuchanie rad Pana Milana prowadzi do katastrofy, wiem to z własnej autopsji. Lepiej obejrzeć "ja albo mój pies" :)
pianistka

29 listopada 2011, 21:58

Radzę omijać tą rasę, to psy dla doświadczonych osób, charakterne. Ponieważ to psy pracy to nie wybiegane , bez tresury i mocnej ręki przejmują władzę i potrafią być agresywne.
Piesek ze schroniska to b.dobry pomysł - natomiast nie bierz psa pod wpływem impulsu, postaraj się dowiedzieć o charakterze psiaka.
I zabranie psa przed zimą może ocalić mu zycie, schronisko to nie hotel . to koszmar jaki stworzył psy nieodpowiedzialny człowiek.
Proponuję też opcje adopcji przez fora gdzie wolentariusze bardziej znają psy i ich predyspozycje i prędziej dopasują psa do właściciela, Zajrzyj tu w dział "ogłoszenia" , zajrzyj na dogomania.pl - jest tam multum psów, co dzień więcej ,,,, niestety ....
Gayka

19 grudnia 2011, 21:53

Jestem właścicielem jamnika standardowego krótkowłosego , czyli protoplasty rasy jamniczej. Mam jamniki od 20 lat.
To wybitnie inteligentne i samodzielne psy. Ale to pies dla doświadczonej osoby . Zakup jamnika to spory wydatek, bo dobrych hodowli jest mało i cenią szczeniaki. Nigdy nie kupuj jamnika bez rodowodu !
Nigdy nie chciałabym miec innego psa, ponieważ lubię mądre , odwazne i karne psy a takie są jamniki. Ale jamnika trzeba umieć nauczyć życia z człowiekiem i trzeba miec dla niego czas. Absolutne minimum ruchu dziennie to 2 godziny. Moja suka ma trzy spacery dziennie , w tym dwa minimum godzinne. Oprócz biegania jamnik musi pracować - kopać dziury i tropić !
W domu jest grzeczna , nigdy niczego nie zniszczyła, bo zawsze jest wybiegana. Zabieram ją w różne miejsca i w każdym potrafi się zachować. Dobrze wychowany jamnik może Ci towarzyszyć w zasadzie wszędzie ! Jamnik uwielbia towarzyszyc swojemu panu we wszystkim, sprawadza się jako kompan do zwiedzania, wędrówek,uwielbia pływać, trenować .
Ale wżadnym wypadku to nie jest pies dla tak młodej osoby . Chociaz ja pierwszego jamnika dostałam mając 12 lat i od tamtej pory kocham ta rasę, owczywiście mówię o normalnych jamnikach a nie miniaturkach . Mnie postepowania z jamnikami uczyli dorośli . Jesli rodzice nie mogą Cię wesprzeć to nie decyzuj się jeszcze na jamnika .
Gość

20 grudnia 2011, 20:04

kkasia12345 pisze: Słyszałam, że jamniki to bardzo wierne, inteligentne i miłe psy.
Zgodzę się ze wszystkim co napisałaś poza ostatnim, bo bardzo często spotykam się wśród ludzi ze zdaniem że jamniki są wredne i są to opinie poparte doświaczeniem :wink:
Miałam kiedyś jamnika i był wspaniałym towarzyszem i choć miał swoje wady (głownie niszczycielstwo, sikanie ze złości pod kwiatki gdy zostawał sam, nieposłuszeństwo) to pewnie jeszcze kiedyś wrócę do tej rasy :wink:
pianistka

20 grudnia 2011, 21:27

Jamniki są wredne jako psy które trafiły zamiast do pracy w ręce "madrych" właścicieli którym się wydaje że to pies na kanapę.
Niszczą z nudów, z samotności, z braku odpowiedniej tresury popartej pracą w terenie w ruchu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje