Nie znalazłam na forum miejsca, gdzie mogłabym zasięgnąć opinii więc pytam. Sharan w wieku 18-tu miesięcy najpewniej staje sie dojrzewającym młodym facetem . Problem pojawia się na spacerach w otoczeniu innych psich przedstawicieli. Z młodzieńcami i starcami jakoś się dogaduje- nie jest typem dominatora- natomiast do panienek czuje wielką chuć. Spotkania w towarzystwie suk stały się dla mnie problemem. Napastuje każdą czworonożną Panią. Panie Jarku- czy hormony przestaną mu buzować w najbliższym czasie, czy mam nadal przetrzymywać go dyszącego na smyczy pośród biegającej braci, czy może są jakieś tajemne sposoby, by przed spacerem z deczka "ogłupić" jego samcze zapędy???
Będę wdzięczna za rady - wszelkie...
Dojrzewanie
niestety tak sie bedzie dzialo, wyhamowanie popędu jest możliwe tylko lekami hormonalnymi, uspokajajacymi lub zabiegiem chirurgicznym. Ale pierwszego nie stosowałbym , drugi ewentualnie dorywczo, trzeci jeśli będzie sie problem nasilał wręcz wskazane aby przy ewentualnej ucieczce nie rozmnażał sie na prawo i lewo.
Jeżeli juz mowa o zabiegu.. Muszę zdecydować się na taką opcję.
Kastrowany byłby york.Młody, 8,5 m-cy. Czy to nie za wczesnie? Jakie zagrożenia sa możliwe?
Piesek od początku wydaje mi się "słabym zawodnikiem". Kiedy się zdenerwuje, wymiotuje. Zdarza mu się tez wymiotować rano (po konsultacjach z moim wetem doszłam do wniosku, że to raczej jego żołądek jest słaby)
Kiedyś słyszłam, że yorki maja problem z wybudzaniem z narkozy. Czy to prawda?
Będę zmuszona do tego zabiegu, bo mam w domu jeszcze suczkę. Nie planuje miotów, a juz na pewno nie kojarzenia dwóch różnych ras!
Bardzo sie o niego boję. Jak taki zabieg wygląda? Jak długo trwa? W jaki sposób powinien zostać przebadany przed zabiegiem? Jaki stan wyklucza kastrację?
Panie doktorze, prosze o pmoc!
Kastrowany byłby york.Młody, 8,5 m-cy. Czy to nie za wczesnie? Jakie zagrożenia sa możliwe?
Piesek od początku wydaje mi się "słabym zawodnikiem". Kiedy się zdenerwuje, wymiotuje. Zdarza mu się tez wymiotować rano (po konsultacjach z moim wetem doszłam do wniosku, że to raczej jego żołądek jest słaby)
Kiedyś słyszłam, że yorki maja problem z wybudzaniem z narkozy. Czy to prawda?
Będę zmuszona do tego zabiegu, bo mam w domu jeszcze suczkę. Nie planuje miotów, a juz na pewno nie kojarzenia dwóch różnych ras!
Bardzo sie o niego boję. Jak taki zabieg wygląda? Jak długo trwa? W jaki sposób powinien zostać przebadany przed zabiegiem? Jaki stan wyklucza kastrację?
Panie doktorze, prosze o pmoc!
kastracja już się może odbyć. Yorki rzeczywiście ciężko się znieczula, potrafią stwarzać problemy. Zabieg polega na usunięciu obu jąder . Sam zabieg u nas trwa 15-20 minut. Pred zabiegiem musisz wykonać podsatawowe badanie kliniczne psa + podstawowe analizy krwi. Przeciwskazań do zabiegu jest taka masa , że można książkę napisać. ( oczywiście zdrowotnych). Oczywiście tych przeciwaskazań jest do każdego zabigu masę, na szczęście większąść zwierząt do zabiegu jet zdrowa.
Panie Jarku mam pytanie? wyczytałem że szczeniak mojej rasy terrier nie powinien chodzić po schodach do wieku około 6 miesięcy.Ponieważ nie rozumie dlaczego proszę Pana o podanie przyczyny lub wypowiedzi czy to prawda czy nie .Rozumie ze to mały piesek że może ściegna,lub kręgosłup,ale przecież jamniki są mniejsze ,i inne rasy też a uwag takich nie wyczytałem. chodzi o westa
ja też nie wiem dlaczego. Jeśłi jest już na tyle duży , że schody go nie przerastaja może chodzić podtrzymywany na smyczy. Zajmuje się dużo łapami psimi ale mało kiedy daję takie zalecenia już częściej przy kręgosłupie lub po operacjach.
-
- Informacje
-