Dojrzewanie

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Anna B.

07 stycznia 2007, 20:50

Nie znalazłam na forum miejsca, gdzie mogłabym zasięgnąć opinii więc pytam. Sharan w wieku 18-tu miesięcy najpewniej staje sie dojrzewającym młodym facetem :lol: . Problem pojawia się na spacerach w otoczeniu innych psich przedstawicieli. Z młodzieńcami i starcami jakoś się dogaduje- nie jest typem dominatora- natomiast do panienek czuje :roll: wielką chuć. Spotkania w towarzystwie suk stały się dla mnie problemem. Napastuje każdą czworonożną Panią. Panie Jarku- czy hormony przestaną mu buzować w najbliższym czasie, czy mam nadal przetrzymywać go dyszącego na smyczy pośród biegającej braci, czy może są jakieś tajemne sposoby, by przed spacerem z deczka "ogłupić" jego samcze zapędy???
Będę wdzięczna za rady - wszelkie...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 stycznia 2007, 23:47

niestety tak sie bedzie dzialo, wyhamowanie popędu jest możliwe tylko lekami hormonalnymi, uspokajajacymi lub zabiegiem chirurgicznym. Ale pierwszego nie stosowałbym , drugi ewentualnie dorywczo, trzeci jeśli będzie sie problem nasilał wręcz wskazane aby przy ewentualnej ucieczce nie rozmnażał sie na prawo i lewo.
Awatar użytkownika
Anna B.

16 stycznia 2007, 11:45

Bardzo dziękuję Panie Jarku za odpowiedź. W tej sytuacji pozostaje nam dochodzenie do perfekcji w posłuszeństwie. A więc co za tym idzie - ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć... :wink:
Vivien

08 lutego 2007, 09:26

Jeżeli juz mowa o zabiegu.. Muszę zdecydować się na taką opcję.
Kastrowany byłby york.Młody, 8,5 m-cy. Czy to nie za wczesnie? Jakie zagrożenia sa możliwe?
Piesek od początku wydaje mi się "słabym zawodnikiem". Kiedy się zdenerwuje, wymiotuje. Zdarza mu się tez wymiotować rano (po konsultacjach z moim wetem doszłam do wniosku, że to raczej jego żołądek jest słaby)

Kiedyś słyszłam, że yorki maja problem z wybudzaniem z narkozy. Czy to prawda?
Będę zmuszona do tego zabiegu, bo mam w domu jeszcze suczkę. Nie planuje miotów, a juz na pewno nie kojarzenia dwóch różnych ras!

Bardzo sie o niego boję. Jak taki zabieg wygląda? Jak długo trwa? W jaki sposób powinien zostać przebadany przed zabiegiem? Jaki stan wyklucza kastrację?
Panie doktorze, prosze o pmoc!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 lutego 2007, 23:42

kastracja już się może odbyć. Yorki rzeczywiście ciężko się znieczula, potrafią stwarzać problemy. Zabieg polega na usunięciu obu jąder . Sam zabieg u nas trwa 15-20 minut. Pred zabiegiem musisz wykonać podsatawowe badanie kliniczne psa + podstawowe analizy krwi. Przeciwskazań do zabiegu jest taka masa , że można książkę napisać. ( oczywiście zdrowotnych). Oczywiście tych przeciwaskazań jest do każdego zabigu masę, na szczęście większąść zwierząt do zabiegu jet zdrowa.
Gość

18 marca 2007, 09:59

Panie Jarku mam pytanie? wyczytałem że szczeniak mojej rasy terrier nie powinien chodzić po schodach do wieku około 6 miesięcy.Ponieważ nie rozumie dlaczego proszę Pana o podanie przyczyny lub wypowiedzi czy to prawda czy nie .Rozumie ze to mały piesek że może ściegna,lub kręgosłup,ale przecież jamniki są mniejsze ,i inne rasy też a uwag takich nie wyczytałem. chodzi o westa
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 marca 2007, 18:02

ja też nie wiem dlaczego. Jeśłi jest już na tyle duży , że schody go nie przerastaja może chodzić podtrzymywany na smyczy. Zajmuje się dużo łapami psimi ale mało kiedy daję takie zalecenia już częściej przy kręgosłupie lub po operacjach.
ODPOWIEDZ
  • Informacje