Witam ! Czytałam ostatnio w miesięczniku ,, mój pies '' artykuł na temat feromonów stosowanych na stresy. wiem, że można je kupić w sprayu, ale nie wiem dwóch najważniejszych rzeczy:
czy fermony przydadzą się, aby uspokoić agresywnego psa w stosunku do innych psów ?
oraz ile czasu działa jedno spryskanie psa ? i ile kosztuje tak spray ?
feromony na agresję
- staszko_i_aras
- Kontakt:
Chyba przeceniasz rolę tych feromonów. Też czytałem ten artykuł i są w formie elektrycznej - działają podobnie jak odświeżacze powietrza do gniazdka. Może pomogą psu przyjemniej się zrelaksować, odprężyć, ale na pewno nie rozwiążą problemu agresji. Ja używam normalnych elektrycznych odświeżaczy powietrza do mieszkań (dla ludzi) i na każdym opakowaniu napisane jest sporo bajerów, że aromat niemal rozwiąże wszystkie problemy, ukoi nerwy... ale wiadomo, w rzeczywistości masz przyjemny zapach i gdy ma cię coś wkurzyć, to żaden aromat cię od tego nie powstrzyma i nie zastąpi pracy nad sobą. Ale nie wykluczone, że i ja zafunduję mojemu psiakowi te feromony, na pewno mu nie zaszkodzą
-
- Informacje
-