Jak można odzwyczaić psa od noszenia i gryzienia kamieni? Kupiłam mu piłkę kauczukową , ale to nie wiele pomogło.
Ogólnie to chodzi o to ,że zdziera sobie zęby i boję się,że to może mieć jakieś niepożądane skutki w stanie jego uzębienia.
Odwiedź nas:http://sites.google.com/site/2492news/
jak odzwyczaić
Na to nie ma lekarstwa.Staraj się nie chodzić z nim tam, gdzie jest ich dużo,mając zawsze ze sobą zabawkę i dobry smakołyk.Problem to może pojawić się wtedy ,gdy pies zacznie je łykać.Widziałam zdjęcie Rtg,u labradora,który miał cały żołądek wypełniony kamieniami,różnej wielkości,i gdyby nie natychmiastowa pomoc chirurgiczna,skończyłoby się tragedią.
To znaczy to , jest tak że bardzo dużo piesków teraz ludzi obgryzać kamienie , patyki i jeść Trawę.
Np ; jedzenie trawy , pomaga na Oczyszczenie żołądku .. Twoja sunia po prostu lubi gryźć czasem kamienie
Przyjaciółka , ma Sunię Spanielkę cudowną rudą i też codziennie przynosi swojego Kumpla nr. 2 do domu
Jest to KAMIEŃ , nie przejmuj się .. Staraj się z nią chodzić tam gdzie jest Mniej kamyków a odzwyczai się.
Pozdrawiam
Np ; jedzenie trawy , pomaga na Oczyszczenie żołądku .. Twoja sunia po prostu lubi gryźć czasem kamienie
Przyjaciółka , ma Sunię Spanielkę cudowną rudą i też codziennie przynosi swojego Kumpla nr. 2 do domu
Jest to KAMIEŃ , nie przejmuj się .. Staraj się z nią chodzić tam gdzie jest Mniej kamyków a odzwyczai się.
Pozdrawiam
-
Myśle ze niemozna sie nie przejmować bo pies może połamac sobie zęby a szkliwo napewno zniszczy. Albo staraj sie odwracać uwage zabawkami ciasteczkami albo kup wygodny kaganiec plastikowy lub metalowy.
-
oczywiście że da się psa oduczyć podnoszenia kamieni. Tylko trzeba mieć coś fajnego w zamian. Pies chodzi na smyczy? Widzisz, że pies chce wziąć kamień? Mówisz NIE i odciągasz psa. Jeżeli nie ma uwarunkowanej komendy uniemożliwiającej to tego go najpierw naucz. Ważne jest zareagować w odpowiednim momencie, jak pies już idzie w stronę kamienia. Twoje NIE, pies rezygnuje i dostaje coś super do jedzenia, ewentualnie jakąś super zabawkę w zamian. Jak pies sam sobie weźmie kamienia, podchodzisz, zabierasz i wyrzucasz, jeśli pies może za nim pobiec bierzesz go na smycz i nie pozwalasz. Moja sunia jak ją tego oduczałam, a kamienia uwielbiała to potrafiła nagle ni z tego ni z owego przypomnieć sobie o kamieniu który wyrzuciłam 10 minut temu i wioo go szukać:) co to zabawek, bo tak będzie najprościej, kup fajną piszczącą zabawkę, albo taką ciężką piłkę na sznurku, daj się psu trochę pobawić, schować i wyciągaj TYLKO na spacer.
-
- Informacje
-