Jaka to rasa ?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

pandit

19 sierpnia 2010, 11:30

Witam. Jestem na forum nowa, i zamieszczam w tej chwili mój pierwszy post. Rodzice pozowlili mi posiadać zwierzę. Mieszkam w bloku i dlatego decyzja była trudna. Chciałabym mieć psa. Warunki dla pieska są, ale nie wymarzone, nie takie jakie chciałby mieć. Szukam jakiegoś który jak urośnie będzie mały, lekki. Chcę np. wozić go w koszyku na rowerze, biegać z nim, chcę żeby lubiał inne psy i innych ludzi. Mogłabym z nim biegać i wychodzić rano (nawet o 5 bo i tak o tej wstaję), popołudniu, wieczorem (17-18) i całkiem późno (22-24). Między tymi spacerami mogłabym wychodzić z nim np. na rower (jak mówiłam z tym koszykiem), w miasto, do parku.Bardzo często latam samolotem i też zależałoby mi na tym żeby pies był ze mną w kabinie (musi ważyć chyba maks 10kg z tą klatką dla niego). Pieniądze nie grają żadnej roli.
Awatar użytkownika
gambo

28 sierpnia 2010, 17:00

Hmmm... Piszesz, że ma być mały, żeby zmieścił się w koszyku rowerowym, a zaraz potem że chciałabyś z nim biegać. :roll: Jedno drugie raczej wyklucza, chyba że zdecydujesz się na lekki truchcik :lol: . Znam kilka ras, które spełniałyby Twoje wymagania. Oto kilka z nich:

Chihuahua. Waży ok 3 kg, występuje w dwóch odmianach: krótkowłosej i długowłosej. To pieski radosne, wesołe, chętne do zabawy, lubiące ludzi i inne psy. Mają jednak delikatny żołądek

Pudel Toy. Ten jednak wymaga systematycznej i fachowej pielęgnacji sierści, co na dłuższą metę może okazać się kosztowne. To również psy wesołe, skoczne, chętne do zabawy, ale uwaga :!: Są bardzo inteligentne, dlatego potrzebują tresury (jak zresztą każdy pies). Ogromnym ich plusem jest to, że to jedna z zaledwie kilku ras odpowiednich dla alergików - ich sierść nie wywołuje alergii.

Australian Silky Terier (Terier Australijski) - większy kuzyn Yorka, mało popularny w Polsce. Pies mały, ale wytrzymały fizycznie, dlatego spełniałby Twoje kryterium biegania. Ma długą sierść, która również wymaga pielęgnacji. Jak każdy terier to rasa indywidualistów, z silnym instynktem pogoni.

Kontynentalny Spaniel Miniaturowy. Waży ok. 4 kg. Występuje w dwóch odmianach: papillon i phalene. Wesoły, lubiący zabawę, przyjazna wobec wszystkich

Biorąc pod uwagę, że ma to być Twój pierwszy pies, polecam Chihuahua. Apropos, ile masz lat? I czy to głównie Ty będziesz się zajmowała psiakiem? :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje