jake szelki pociągowe?
-
a jak ten pierwszy model miałby pomóc w ciągnięciu? moim zdaniem zdecydowanie bardziej nadają się szorki.
z boku są doczepione dwa kółeczka metalowe do podpięcia, z przodu szeroki pas (na klatce piersiowej) co nie spowoduje się wpijania w ciało psa no i w nazwie te modele mają ze pociągoweSleepingSun pisze:a jak ten pierwszy model miałby pomóc w ciągnięciu? moim zdaniem zdecydowanie bardziej nadają się szorki.
te drugie i szorki choć nie wiem na czym polega różnica są zaznaczone jako szelki zaprzęgowe dlatego się nad nimi waham,
po za tym w tych pierwszych linkę zamocuję w dwóch miejscach po bokach psa a w drugich-w jednym miejscu na grzbiecie, nie wiem czy to jakaś znacząca różnica
Neya ma szelki w których ułożenie pasków jest takie jak w tym 1 linku, kółeczka po bokach. W tamtą zimę ciągnęła Marcina na sankach, podobało jej się. Jakie pity mają szelki do ciągnięcia na zawodach?
Edit: doczytałam. Szorki
Edit: doczytałam. Szorki
Hmmm... raczej kiedy minęło pierwsze zdziwienie, tak jej się spodobało, że chciała gnać przed siebie. Wystarczyło noga, no i ja jej nie puściłam samopas tylko na smyczy trzymałam.
Też już rozważałam jakieś ciągnięcie czegoś bo ostatnio zmęczyć jej nie mogę.
Też już rozważałam jakieś ciągnięcie czegoś bo ostatnio zmęczyć jej nie mogę.
ta Bruno będzie także na smyczy. Z tym ciągnięciem chodzi też o to że nasza wielka rodzina (8osób) pochłania dużo jedzenia a nie ma chętnych do przytachania worka ziemniaków, a tak pies będzie pożyteczny, zmęczy się, no i zrobi pewnie nie małą furorę na ulicy. Same plusy
-
Ale jak nauczyć ciągnięcia, znaczy psa, na sucho ?
ja wyczytałam że robi się to etapami: najpierw uczy się psa chodzić w szelkach, jak już będzie ok przypina się psu linki, żeby luźno ciągneły się za psem, potem małe obciążenie się doczepia ok1-2kg, następnie wózek a dopiero na samym końcu wózek +obciążenie. najważniejsze żeby etapy zaczynać dopiero jak pies przyzwyczai się i przestanie zwracać uwagę na to co miał do tej pory. dodatkowo pies powinien mieć skończone dwa lata.
tyle wiem
tyle wiem
a może ktoś doradzić co podpiąć do takiego psa? bo zimą to sanki ale w pozostałym czasie? albo jak zrobić tai wózek lub czy może są jakieś sklepy które sprzedają coś takiego
-
- Informacje
-