Bardzo trudne.
Obronić może tylko pies po tresurze w zakresie PO niestety wiele zostawiającej do życzenia w PL.
Krótkowłosy to może sznaucer średni lub olbrzym - po prostu dobry groomer ale szczotka i grzebień też wymagane.
Ras ściśle obronnych nie polecam - nie masz doświadczenia więc taki doberman odpada.
Może ewentualnie bokser - ale z miejsca gdzie oprócz bioder robią badania na serce.
Albo owczarskie - ON, collie krótkowłosy.
Owczarków belgijskich nie polecam, ponieważ opinie włascicieli krążą że nie są to psy dla niedoświadczonych, podhalany tez trudne.
Z biegających przy koniu to z kolei pasowałyby wyżły, setery, dalmatyńczyki, gończe, posokowce, ogary - nie obronią bo nie mają tego w psychice no i wymagaja tresury - szczególnie żeby sobie nie pobiegły za tropem jakiegoś zająca.
Jakiego psa kupic???
ramzes123 hmm... myślałam o psie większym lub średnim Rhodesian, Dalmatyńczyk, Wilczak, Malamut, Seter, Flat coated retriver, appenzeller... wiem że niektóre rasy są trudne w wychowaniu, ale będę korzystać ze szkółki dla psów. Zależałoby mi raczej na posłusznym psie który chętnie się uczy.
własnie najbardziej skłaniałam się ku dalmatyńczykowi, ale słyszałam że w Polsce nie ma dobrych hodowli i że lepiej jest kupować w Czechach lub w Niemczech. Czy ktoś ma więcej info na ten temat?
-
Gość2011 pisze:ramzes123 hmm... myślałam o psie większym lub średnim Rhodesian, Dalmatyńczyk, Wilczak, Malamut, Seter, Flat coated retriver, appenzeller... wiem że niektóre rasy są trudne w wychowaniu, ale będę korzystać ze szkółki dla psów. Zależałoby mi raczej na posłusznym psie który chętnie się uczy.
to musisz zrezygnować z rodesiana, wilczaka, malamuta, setera, ...w sumie wszystkie wymienione to psy potrzebujące bardzo sporej dawki ruchu dziennie.
-
Nad wilczakiem ręce załamują nawet doświadczeni trenerzy, rhodesjan, seter to ciagłe pędziwiatry, malamut co chwila łapie dystans...i ma pod ogonem wszystko i wszystkich...
Same trudne rasy
Same trudne rasy
Dalmatyńczyk, gończy, posokowiec, beagle, husky tez są trudne ... dlatego jest ich pełno do adopcji .... ludzie sobie nie radzą, kupują bo ładny na obrazku i nic więcej -(
Natomiast to nie prawda, że Polsce nie ma dobrych dalmatyńczyków. Są -tylko trzeba poszukać bo rasa jest po boomie i zostało ich niewiele. W Krakowie w VI grupie na podium stał polski dalmatyńczyk.
Natomiast to nie prawda, że Polsce nie ma dobrych dalmatyńczyków. Są -tylko trzeba poszukać bo rasa jest po boomie i zostało ich niewiele. W Krakowie w VI grupie na podium stał polski dalmatyńczyk.
z tego wynika że wszystkie psy, które nie są psami "ozdobnymi" mieszczącymi się w torebce są trudne. Na czym ta trudność ma polegać jeśli pies będzie dobrze wyszkolony? Bo nie bardzo rozumiem co to znaczy że pies jest trudny.
-
Każdy pies jak już jest wychowany i wyszkolony to jest łątwy. Jednak od szczeniaka do osiągnięcia takiego stanu jest droga trudna i wyboista, usłana wcale nie różami a łodygami z kolcami...
Niestety taka prawda
Niestety taka prawda
-
- Informacje
-