Moczenie się psa?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

jarek1916

28 sierpnia 2014, 18:54

Witam,
Jestem właścicielem 6 letniego Labradora.Jest on po kastracji i do tej pory nie miał żadnych problemów ze zdrowiem. Od około 1,5 miesiąca jednak dzieję się z nim coś czego jeszcze nigdy nie zauważyłem. Pies od czasu do czasu sika w domu. konsultowałem juz to z weterynarzem który nie stwierdził żadnych zaburzeń zdrowotnych jedynie profilaktycznie kazał podawać jedna tabletkę rutinoscorbin gdyż powiedział że ewentualnie pies mógł zaziębić pęcherz. Podczas oddawania moczu pies nie daje sygnałów żeby cos go bolało.Na co dzień zachowuję się normalnie,jest aktywny. Jednak są dni że albo po nocy lub w dzień sika. Czy może to być zachowanie na tle np. nerwowym. W wakacje wyjeżdżały dzieci,żona lub ja i nigdy w domu nie byliśmy w komplecie i wtedy zdarzało się to częściej.Teraz jesteśmy już wszycy ale nadal wystepują takie sytuację. Proszę o pomoc.
Retriver

28 sierpnia 2014, 19:41

Powinieneś wykonac usg nerek u psa, i zanieś jego mocz do analizy, możesz zakwaszac mocz podając leki ludzkie z apteki zawierające zurawinę np. żurawit, jest tańszy niż psi odpowiednik. Tylko podaj w jedzeniu aby pies połknął w całości są okropnie kwaśne, 1 tabletka dziennie wystarczy. Możesz podac furagin powoduje zniszczenie ewentaulnych bakterii w moczu i jest bezpieczny w podawaniu. Ja bym zaczęła od usg. Jeżeli masz obawy co do nerwicy u psa można mu podac ziołowe leki.
Zacznij od diagnozy czyli badanie nerek i pęcherza i analiza moczu.
jarek1916

28 sierpnia 2014, 20:02

Dziękuję za odpowiedź. Też myślałem o USG ale wet kazał narazie obserwować i podawać wcześniej wymienione rutinoscorbin. Z drugiej strony jeżeli jest to spowodowane jakąś chorobą to czemu występuję to tylko czasami (1-2 razy w tygodniu) i to zazwyczaj jak coś "przeskrobie" lub nie ma nikogo dłużej w domu? Jeżeli problem leżałby po stronie nerek to wet mówił że powtarzałoby się to często i pies zachowywałby się tak jakby podczas oddawania moczu go coś bolało i ogólnie barwa moczu byłaby np. ciemna a tak nie jest.
Retriver

28 sierpnia 2014, 20:17

Ciemna barwa moczu wskazywałaby na poważny stan nerek, ciesz się, że pies sika na żółto. Ja bym jednak zaczęła od usg cena około 100 zł, analiza moczu 10-15 zł zależy od placówki. Jak wykluczysz chorobę nerek czy stan zapalny, zajmiesz się stroną psychiki, labradory to wieczne dzieci, trzęsawica bez względu na wiek. Czy pies został po kastracji u veta na obserwacji, może tak ciężko zniósł rozłąkę.
Na stres możesz podac psu valused wyciąg z waleriany lub inny łączony preparat z melisą kozłkiem lekarskim i miętą, myślę, że w jego przypadku warto by było porządnie go wybiegac, zmęczyc niech odreaguje stres ruchem. :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 sierpnia 2014, 23:40

zrób pierwsze ogólną analizę moczu i wpisz wyniki ewentualnie analizę krwi dodatkowo a potem trzeba podjąć dalsze kroki w zależności od wyników.
jarek1916

30 sierpnia 2014, 07:30

Ok dziękuję za odpowiedź. Mają Państwo rację,zacznę od analizy moczu i zobaczymy co i jak.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje