Paszport do Niemiec

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

megan

21 lipca 2012, 20:04

Mam konkretne pytanie. Czy każdy pies, którego zabieramy do Niemiec, musi mieć paszport? Chcemy z naszą Rudą wybrać się ze Świnoujścia do Ahlbeck, na psią plażę:) i trochę pozwiedzać. Na jeden dzień. Ruda nie ma chipa, ale tatuaż w uchu i książęczkę zdrowia. Szczepienie aktualne przeciwko wśiekliźnie też oczywiście. Czy musimy wyrobic jej paszport? M. K
Louhans

21 lipca 2012, 21:28

Tak, każdy pies musi mieć paszport jadać za granicę i dotyczy to także strefy Schoengen.
Oczywiście mogą ci tego paszportu nigdzie nie sprawdzić, ale musisz go mieć na wypadek jakiegoś zdarzenia (np. pogryzienie, wtedy polska książeczka zdrowia że ma szczepienie przeciwko wściekliźnie nie wystarczy). Jak się nic nie stanie to pewnie w ogóle dokumentu z torebki nie wyciągniesz :) ale obowiązek taki jest. Tatuaż jak jest to wystarczy, inaczej musi być czip, ale teraz jest tez tak że czip ważniejszy od tatuażu i z tego co wiem niektóre oddziały ZKwP odchodzą od tatuowania na rzecz czipa. W Niemczech każda klinika wet ma czytnik do czipa, co w Polsce nadal jest niestety rzadkością ;(
megan

21 lipca 2012, 23:17

Louhan, dziękuję za odpowiedź. Wyrobię jej paszport na wszelki wypadek, bo z niemiecką policją jakoś nie miałabym ochoty dyskutować w razie co. My na dowody, a Ruda z paszportem.. ot, światowa dama:)
Louhans

22 lipca 2012, 09:10

:)
No ja też tak jeżdżę, ja na dowód a pies na paszport. A tak się składa, że do Niemiec akurat dosyć regularni ostatnio więc wiem jakie są wymogi. Aha, szczepienie przeciwko wsciekliźnie musi być kontynuacją (bez przerwy) lub co najmniej być dokonane na 30 dni przed wjazdem.
Tak mi zawsze piszą w regulaminach na niemieckich wystawach więc sądzę że te przepisy są ogólnie obowiązujace dla wszystkich wjeżdżajacych z zagranicy psów, pryznajmniej z krajów UE. I jeszcze jedna uwaga - tatuaż musi być czytelny - inaczej czip.
ODPOWIEDZ
  • Informacje