Pies "ucieka" z pokoju

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

hagi

27 stycznia 2008, 13:19

Witam,

mam 10-letniego psa (mieszanca). Pies od malego jest z rodzina i zazwyczaj zawsze przebywal z nami w pokoju. Czasami jak cos nabroil wyganiany byl na swoje legowisko, ale bardzo rzadko. Ostatnimi czasy zauwazylem ze pies sam na nie idze jesli np. prowadzi sie w pokoju dyskusje (czyli generalnie jak jest troche glosniej). Nikt psa nie wygania, a on zachowuje sie troche jakby byl ukarany. Nie wiem jaka moze byc tego przyczyna (czy moze cos z uszami?)? Moze pies jest starszy i potrzebuje wiecej spokoju?
Awatar użytkownika
Modraszka5050

01 marca 2008, 22:56

Wydaje mi się, że Twój pies może nie rozróżniać tego, czy się krzyczy na niego, czy między sobą. Jeśli nauczyliście go, że jak sie krzyczy, i jest w pokoju, to znaczy, że jest "wyganiany", z niego.
Teraz może tego nie rozróżniać, i myśli, że krzyczycie na niego...
hagi

09 marca 2008, 15:37

Modraszka5050 pisze:Wydaje mi się, że Twój pies może nie rozróżniać tego, czy się krzyczy na niego, czy między sobą. Jeśli nauczyliście go, że jak sie krzyczy, i jest w pokoju, to znaczy, że jest "wyganiany", z niego.
Teraz może tego nie rozróżniać, i myśli, że krzyczycie na niego...
Wszystko by sie zgadzalo tyle tylko, ze pies nigdy wczesniej sie tak nie zachowywal (umial rozroznic czy jest wyganiany czy nie)...
Awatar użytkownika
ela.66

02 kwietnia 2008, 10:33

To już niemłoda psina i chyba zwyczajnie chce mieć spokój. Pies ma dużo lepszy słuch od człowieka, woli się nie narażać na głośne rozmowy i ew. karcenie. Legowisko, to ostoja, azyl, bezpieczne schronienie dla psa (przecież nigdy nie wyciągamy go stamtąd siłą, a co najwyżej wabimy) i skoro dobrze się tam czuje w takich momentach, zostawiłabym, tak jak jest (nie wołała do pokoju). Nie chce niech nie przchodzi. Być może z czasem sam zacznie zaglądać.
ODPOWIEDZ
  • Informacje