popęd u wysterylizowanej suki:(:(:(

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OlaZ

01 lutego 2009, 21:46

Witam...
Od jakiegoś czasu mam problem z moja suczką. Po wieczornym spacerze zawsze bawię się z nią chwilkę potem dostaje jedzenie... do niedawna podgryzała jeszcze troszkę jakiś przysmak i zasypiała, a teraz odreagowuje swój popęd na pluszowej zabawce. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane... działa na nią tylko ta jedna zabawka.
Suczka ma rok i 7 miesięcy, jest małym ( 7,5 kg) mieszańcem, a zabieg sterylizacji przeszła rok temu.
Mam nadzieję że ktoś będzie umiał mi pomóc...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc. :)
mg

01 lutego 2009, 21:54

Po wieczornym spacerze zawsze bawię się z nią chwilkę potem dostaje jedzenie...
Tu masz odpowiedź.
Nakręcasz psa - zabawa a potem jedzenie - obie rzeczy powodują pobudzenie.
Suczka kopuluje na zabawce, bo dostaje dużą dawkę nakręcenia przez Ciebie - w zabawie i energii - w jedzeniu.
Zmień porę karmienia - przed spacerem ( albo jeszcze wcześniej, żeby zdążyła spalić kalorie).
Zmień też porę zabawy - na spacerze.
Wracacie do domu - i jest wyciszenie psa, mogą być jakieś delikatne głaski, powolnymi ruchami, przytulanie, ale nie zabawa, która ją nakręci.

To takie moje przemyślenia, może ktoś ma inne pomysły?
OlaZ

01 lutego 2009, 21:57

Dzięki za tak szybką odpowiedź... spróbuje od jutra wprowadzić zmiany... mam nadzieję że przyniesie efekt ... na pewno napiszę...

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
szmaja

02 lutego 2009, 12:33

OlaZ pisze:Witam...
Od jakiegoś czasu mam problem z moja suczką. Po wieczornym spacerze zawsze bawię się z nią chwilkę potem dostaje jedzenie... do niedawna podgryzała jeszcze troszkę jakiś przysmak i zasypiała, a teraz odreagowuje swój popęd na pluszowej zabawce.
Nie popęd, a stres/pobudzenie. Sterylizacja nie ma nic do rzeczy.

Ostatni spacer to już musi być coś, co wycisza. Jedzenie - 2-3 godziny przed snem, nie polecam przed spacerem, bo tutaj istnieje zagrożenie skrętu żoładka podczas późniejszego wysiłku.
Sama pomyśl - czy po powrocie z aerobiku/biegania jesteś w stanie spokojnie położyć się i zasnąć? No nie. Dlatego się mówi, że ćwiczenia dodają nam energii.

Suka jest młoda, na pewno ma dużo ruchu - spróbuj zacząć ten ruch kontrolować. Spróbuj wymyślać jej nie tylko zabawy związane z piłką/zabawką, ale np. pokonywanie przeszkód (takie ćwiczenia są męczące, niekoniecznie muszą być dynamiczne), zwiedzajcie okolice - czyli spacerujcie, kopcie dołki (wiem, teraz trochę ciężko, ziemia zamarznięta :)). Ostatni spacer niech naprawdę będzie spacerem - idźcie w okolice śmietników, gdzie jest dużo zapachów, daj psu pozwiedzać, po półgodzinnym wąchaniu będzie zmęczony, a niekoniecznie pobudzony. Obserwuj psa i sprawdź, co go "nakręca", a co go interesuje, ale nie sprawia, że jest podenerwowany.

Jak z dziećmi - jeśli chcemy, żeby spokojnie zasnęły, nie organizujemy im pobudzających zabaw wieczorem.
Dodatkowo, lizanie/miętolenie w naturalny sposób uspokaja - stąd polecane są zabawki wypełnione pasztetem, który należy wylizać z wnętrza.
ODPOWIEDZ
  • Informacje