portugalski pies dowodny

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

staficzka

03 marca 2012, 16:41

Mam portugalskiego psa dowodnego i słyszałam, że są one dobre dla alergików. Mój nowy partner ma bardzo ostrą astmę i jak ma jakikolwiek kontakt z psią sierścią od razu się bardzo dusi. Chciałabym wiedzieć czy naprawdę psy tej razy są dobre dla alergików, a jeśli tak to czy mojemu partnerowi nic się nie stanie.
Seiti

03 marca 2012, 17:26

Szczerze mówiąc nie znalazłam takowej informacji że miałby to być pies dla alergików. W dodatku znalazłam jedną hodowlę tej rasy (może źle szukałam). A czy przypadkiem jest nie tak że uczula rodzaj włosa?
Rozumiem, że to pies rasowy czyli z rodowodem.
staficzka

03 marca 2012, 17:58

Tak to pies rasowy z rodowodem, a obiło mi się o uszy to o tym, że są dla alergików kiedy oglądałam na animal planet właśnie program o tej rasie i tam coś takiego powiedzieli.
SleepingSun

03 marca 2012, 18:19

dla człowieka z ostrą astmą tylko grzywacz chiński będzie odpowiedni.
Seiti

03 marca 2012, 18:21

A z jakiej jest hodowli bo ja znalazłam tylko jedną.
Może zadzwoń do hodowcy i się dopytaj. Mnie się wydaję że alergik jest uczulony na jakiś typ sierści i jeden pies go będzie uczulał a inny nie i nie koniecznie będzie to "pies dla alergików"- ale może coś przekręciłam, nie jestem pewna.... może się ktoś wypowie kto jest pewny na 100%. W dodatku nie wiem jak to ma się do astmatyków... kojarzę coś że raczej psy dla nich nie są zbyt dobrym pupilkiem, może rybki?
ania05

03 marca 2012, 22:58

Zalezy na co ma alergię .Mój mąż też ma astmę ale nie uczulają go ani psy ani koty ani ptaki na całe szczęście . :lol:
SleepingSun

04 marca 2012, 00:05

tylko niestety, łojem i sierścią ze skóry zwierząt (której na podłodze, w meblach jest mnóstwo) żywią się roztocza.
ania05

04 marca 2012, 01:18

Na całe szczęście żywią się też naszym naskórkiem więc tak czy siak jesli nie ma uczulenia na sierść psa to nie powinno być problemu ....a jak nie pozostaje znależc nowego chłopaka :D
SleepingSun

06 marca 2012, 00:04

gorzej jak ma na roztocza, przy astmie nie można sobie pozwolić na nadmierne namnażanie tych pajęczaków. Chyba, że ktoś by odkurzał 8 razy dziennie...
pianistka

09 marca 2012, 08:29

Temat alergii jet już wałkowany od dawna -(
NIE MA RASY HYPOALERGICZNEJ !
To co najbardziej uczula to w kolejności : ślina, naskórek i dopiero rodzaj szaty.
Jeżeli ktoś jest uczulony na ślinę to nie daj Pani kupić pudla. Jak ktoś ma problem z wełną to czy portugalski czy pudel odpada w przedbiegach. Jeżeli ktoś jest uczulony na podszerstek to tylko psy bezpodszerstkowe typu jedwabistowłosy silky, lub york, itd.
PPD

19 kwietnia 2012, 08:50

staficzka pisze:Mam portugalskiego psa dowodnego i słyszałam, że są one dobre dla alergików. Mój nowy partner ma bardzo ostrą astmę i jak ma jakikolwiek kontakt z psią sierścią od razu się bardzo dusi. Chciałabym wiedzieć czy naprawdę psy tej razy są dobre dla alergików, a jeśli tak to czy mojemu partnerowi nic się nie stanie.
Też mam portugalskiego psa dowodnego i potwierdzam jak już wcześniej napisano, że nie ma ras niealergizujących. Są oczywiście takie jak PPD, pudel, york,i inne, które nie linieją. Niestety, posiadanie rasy nieliniejącej wiąże się z pracochłonną pielęgnacją sierści, jak codzienne czesanie i częste strzyżenie, a i tak nie ma gwarancji, że astmatyk nie będzie na niego reagował. Co do alergii, to mój syn jest uczulony na króliki, koty i psy, ale po krótkim czasie na tego jednego sam się odczulił. Może tak jak mówi nasza trenerka, trzeba po prostu psa pokochać. :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje