Witam!
Pochodzę z Rybnika, jednak wakacje spędzam na wsi w województwie łódzkim. Niestety nie ma tutaj nigdzie w pobliżu żadnego weterynarza, któremu można zaufać. Jest jeden jednak jak raz trafiła do niego suczka w ciąży podał jej zastrzyk antykoncepcyjny no i oczywiście suczka zmarła niedługo później.
Ale przechodząc do mojego problemu. Jakiś czas temu znalazłam nad rzeką bardzo wychudzoną i wystraszoną suczkę (najprawdopodobniej ktoś ją wyrzucił). Była tak chuda, że wszystkie kości jej sterczały. Niedługo potem okazało się, że zapewne została wyrzucona, ponieważ spodziewa się potomstwa. Jednak nigdy nie miała do czynienia z psem w ciąży, więc są to tylko moje przypuszczenia. Suka od samego początku była bardzo przyjacielska, domagała się pieszczot. W stosunku do innych psów była dość agresywna. Niedawno zauważyłam, że jej sutki się powiększyły, a ostatnie tak jakby zwisają razem ze skórą. Oprócz tego zauważyłam także, że czasami pojawia się na nich mleko. Suczka wygląda mniej więcej tak jak moja kotka, która ma 2 tygodniowe maluchy stąd moje przypuszczenie, że jest w ciąży. Oprócz tego zauważyłam, że dość mocno poszerzyła się w okolicach ostatnich żeber. Ale jak mówiłam była bardzo chuda, a teraz przybrała na wadze dzięki regularnemu odżywianiu. Jednak w okolicach jamy brzusznej nie przybrała tyle ile w okolicach żeber.
Dlatego też proszę o pomoc kogoś kto zna się na tym lepiej niż ja. Na jakie objawy powinnam zwrócić uwagę ? Czy uważacie, że suczka jest w ciąży ? Czy możliwie jest (oczywiście w przybliżeniu) określenie zaawansowania ciąży ? Bo jak mówiłam psa znalazłam nawet nie wiem ile ma lat, a co dopiero kiedy mogło dojść do krycia. Suczka boi się samochodów, więc nie mam możliwości pojechania z nią do żadnego weterynarza. Poza tym jest to pies duży (większa od owczarka), oczywiście jest to mieszaniec, nie zna mnie zbyt dobrze, więc boję się próbować wsadzić ją na siłę do auta, ponieważ nie wiem jak zareaguje.
Proszę o jak najszybszą odpowiedź, gdyż jak już mówiłam nie wiem nic o suce w ciąży.
Z góry dziękuję
Proszę o pomoc !
-
Jeżeli pojawia się mleko w sutkach to rozwiązanie tuż tuż...no chyba że to jednak nie jest ciąża...ale bez wizyty u weta nikt nic na pewno ci nie powie...
Przykro mi to pisać ale chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zaraz po porodzie uśpić szczeniaki a sukę wykastrować
Przykro mi to pisać ale chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zaraz po porodzie uśpić szczeniaki a sukę wykastrować
-
- Informacje
-