Przewóz psa samolotem w bagażniku samolotu.
Wyprowadzam się daleko za ocean i chcę wziąć swoją psinę, tylko że waży >8kg i musi "podróżować" w bagażniku samolotu. Stąd pytanie- czy pies leci razem z bagażami czy samolot ma jakiś przedział specjalny dla zwierząt. Zastanawia mnie to, że pewnie bagażom nie tłoczy się powietrza ani nie utrzymuje temperatury pokojowej. Jak wygląda taki przewóz i co z wodą? Czy mam zacząć uczyć psa pić z pojnika jak dla gryzoni? Nie wstawię jej do klatki przecież miski a lot jest długi- kilkanaście godzin. Nie wiem czy w ogóle ona przeżyje, ale nie mam opcji, nie zostawię jej nigdy samej. Jak wyglądają warunki przewozu psów? Co z dostępem do wody, powietrzem, temperaturą.
-
myślę, że najlepiej zadzwonić do przewoźnika.
Niedawno w mediach była bardzo głośna sprawa śmierci psa przewożonego samolotem w luku bagażowym(lot wielogodzinny) Właścicielka psa opisywała ,jak słyszała szczekanie i skomlenie psa , prosząc obsługę o pomoc . Niestety pomocy nie otrzymała , bo procedury nie pozwalają na przewożenie psa na pokładzie samolotu .Nie była świadoma ,że w luku bagażowym jest bardzo mało powietrza a temperatura jest wysoka .Skończyło się tragicznie ..można sobie tylko wyobrazić w jakich męczarniach umierał pies.
Tak, Billy, ale to się stało z powodu tego, że samolot miał opóźnienie i stał w upale z wyłączonymi silnikami (nie chodziła klimatyzacja w przedziale, w którym był pies). Można wieźć psa na pokładzie, ale do 8kg z klatką. Czytałam na innych forach, że ludzie wożą psy bardzo często i także przez ocean i te psiaki mają się dobrze. Chodzi mi tylko teraz o pojniki, bo takie otwarte to mi się nie widzą. Poczytałam już wiele, ale jakby ktoś wiedział jak to jeszcze dokładniej wygląda to proszę pisać.
Tak samo- czy ktoś wie jakie papiery muszę mieć dla psa, żeby wwieźć go do USA? Podobno Stany są mniej restrykcyjne niż Europa pod tym względem, ale nie znam szczegółów.
Tak samo- czy ktoś wie jakie papiery muszę mieć dla psa, żeby wwieźć go do USA? Podobno Stany są mniej restrykcyjne niż Europa pod tym względem, ale nie znam szczegółów.
Witam. Ja leciałam z pieskiem ale w europie szczerze to nikt nie wazył psa ani nie sprawdzał czy ma aktualne badania fakt ze trzymalam w reku paszport dla psa ale nikt nie chcial do niego zjrzec liczył sie tylko bilet dla psa i czy jest zapłacony 50 euro. Mam malego psa wazy 5,5 kg ale takie psy moga wazy nawet 8 kg. musialam kupic specjalny transporter o okleslonych wymiarach bo tak wymagal przewoznik ale tego tez nikt nie sprawdzal a psa po ogloszeniu odpiecia pasow i tak wyjelam z transportera i trzymalam cala droge na kolanach. Nie wyobrazam sobie zeby pies lecial w luku bagazowym. widzialam jak stamtad wygladaja walizki pewnie nie lepiej traktuja psy w klatakach.lepiej odchudzic psa do 8 kg i miec go przy sobie
alima: ale głupota ,odchudz psa o wadze 45 kg,do 8 kg. Porady masakra a mastif wazy jeszcze więcej. Powyżej 8 kg, może być nawet 100kg.Koń tez wazy powyżej 8 kg.
-
ja przewozilam psa na Wyspy Brytyjskie i bylo to bardzo skomplikowane-kwarantanna 6 m-cy,szczepienie i pobieranie krwi na przeciwciala wscieklizny,paszport,czipowanie itp. na 12 godzin przed wyladowaniem w miejcu docelowym musiala byc podana tabletka na odrobaczenie i zestaw do skorny na pchly i kleszcze i szczegolowy zapis w paszporcie. Certyfikat od weterynarza krajowego /Pulawy/ i certyfikat weterynarza wojewodzkiego i wszystkie zapisy w paszporcie sporzadzone przez weterynarza miejscowego.Mieszkalam w Krakowie i chcialam leciec do Liverpool, ale pies musial byc nadany na cargo z Warszawy do Londynu /Heathrow i tam na terenie lotniska jest stacja weterynaryjna z ktorej sie odbiera psa po ok.2-3 godzinach /pies przechdzi tam badania i tam jest sprawdzana cala dokumentacja medyczna psa/.
Klatka psa musiala byc taka-aby pies mogl sie swobodnie obrocic i na cala jego dlugosc. Do klatki byla dolaczona dokumentacja,smycz i butelka wody,/klatka posiadac musiala atest do transportu samolotem/. takie koszmarne wymagania sa tylko na Wyspy Brytyjskie i Irlandi. Wszedzie indziej jest chyba latwiej ))))
Klatka psa musiala byc taka-aby pies mogl sie swobodnie obrocic i na cala jego dlugosc. Do klatki byla dolaczona dokumentacja,smycz i butelka wody,/klatka posiadac musiala atest do transportu samolotem/. takie koszmarne wymagania sa tylko na Wyspy Brytyjskie i Irlandi. Wszedzie indziej jest chyba latwiej ))))
- cockermanka
Przepisy odnośnie wwozu psa do UK już jakiś czas temu się zmieniły...
-
Tak, głównie odnośnie kwarantanny. Związane jest to ze zmianami w prawie weterynaryjnym tam na miejscu.
-
- Informacje
-