Psie problemy wychowawcze...

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

basiulka83

01 sierpnia 2010, 19:19

Witam,

mam 8 miesięcznego psiaka, który ma problemy. Jednym z nich jest to ,że boi się ludzi a nawet psów. Kiedyś w kontakcie z psem wyskoczył z szelek- nie pytajcie jak :) nie miał nigdy nieprzyjemnego kontaktu z żadnym psem. Nie ma nawet instynktu "wąchania pupki" :( myślę,że wzięło się to stąd, iż pies przez okres szczepień za szczeniaka był w domu i miał ograniczone kontakty z innymi (jedynie przez ogródek). Jak to zwalczyć?
Kolejnym problemem jest to, że jak jedziemy do rodziców co tydzień to pies sika u nich! Nie boi się ich, wręcz uwielbia. Często sika na moją siostrę i to czasem w sytuacjach kiedy nie ma powodu pokazywać swojej uległości, czy też żeby czuł się zagrożony. W domu nie ma z nim problemów z siusianiem!! Zdarza mu się jedynie posikiwać jak ktoś do nas przychodzi, ale skutkuje niezwracanie na niego uwagi. A dzisiaj u rodziców stanął na dywanie i siiiikał (pół godz wcześniej był na spacerze), po czym stanął przy drzwiach i zanim wyszliśmy z nim, jeszcze się posikał, po czym posikał jeszcze 2 piętra i sikał jeszcze na polu. Zaznaczam,że pies nie ma żadnych problemów zdrowotnych. Jak załatwić "mokry problem"?
Awatar użytkownika
gambo

28 sierpnia 2010, 19:18

Powinieneś zamieścić ten temat w "Wychowaniu", no ale skoro już zamieściłeś go tutaj...

Co do pierwszego problemu nie wydaje mi się, aby jego strach był spowodowany pobytem w domu. Jak napisałeś, miał kontakt z innymi psami przez ogródek. :wink: Ja swoje psy wyprowadzam mniej więcej raz na tydzień (na co dzień mają do dyspozycji duuuuże podwórko, no i zapewniam im zajęcia umysłowe i fizyczne), ale kiedy wyjdą na spacer nie boją się ludzi ani innych zwierząt, wręcz przeciwnie - są ciekawskie :mrgreen:. Lęk przed ludźmi można przezwyciężyć łatwo: podczas spaceru proś przechodniów, aby dawali Twojej psince smakołyki. :D Ze zwierzętami może być trudniej, to wymaga dużego zaangażowania zarówno ze strony psa, jak i ze strony właściciela :roll:

Jak długo pies jest u Ciebie :?: Kupiłeś go w hodowli czy przygarnąłeś ze schroniska :?: Jakiej jest rasy :?:

Co do drugiego problemu. Pies u Twoich rodziców czuje się pewnie - zresztą, jak napisałeś, uwielbia ich :mrgreen: - i dlatego znaczy teren moczem. Jest samcem, więc ma naturalne skłonności do dominacji. Nie wydaje mi się, aby zdrowy pies mógł tyle sikać :) . Najlepiej będzie, jeśli odwiedzisz weterynarza i jemu przedstawisz problem :wink: . Może Twój pies ma kłopoty z pęcherzem? :|
ODPOWIEDZ
  • Informacje