Witam .
Powiedzcie mi czy to jest prawda , że jeśli ma się pieska z rodowodem to po jakims czasie on po prostu przepada jesli nie jezdzi sie na wystawy ... ? spotkalam sie z potwierdzeniem tego i zaprzeczeniem i już sama nie wiem .
Rodowód
Nie, to nie jest prawda, ze rodowód przepada. Rodowód jest na całe życie psa.
Myślę, że pomyliły Ci się dwie rzeczy - pierwsza to rodowód jako dokument i druga - uprawnienia hodowlane.
Aby uzyskać te drugie, pies musi trzykrotnie (na trzech wystawach, w tym przynajmniej na jednej rang międzynarodowej lub klubowej) od trzech różnych sędziów uzyskać odpowiednio wysokie oceny hodowlane .
Myślę, że pomyliły Ci się dwie rzeczy - pierwsza to rodowód jako dokument i druga - uprawnienia hodowlane.
Aby uzyskać te drugie, pies musi trzykrotnie (na trzech wystawach, w tym przynajmniej na jednej rang międzynarodowej lub klubowej) od trzech różnych sędziów uzyskać odpowiednio wysokie oceny hodowlane .
Jak napisali wcześniej pies rodzi się jako rodowodowy i posiada go do końca życia.
Natomiast nie ma możliwości posiadania szczeniąt rasowych jeżeli nie zdobędzie uprawnień hodowlanych wg. regulaminu ZK wystawy + badania i testy określone dla danej rasy.
Pies po rodowodowych ale nie kwalifikowanych rodzicach nie jest już rasowy.
Natomiast nie ma możliwości posiadania szczeniąt rasowych jeżeli nie zdobędzie uprawnień hodowlanych wg. regulaminu ZK wystawy + badania i testy określone dla danej rasy.
Pies po rodowodowych ale nie kwalifikowanych rodzicach nie jest już rasowy.
-
jak wyżej, ma rodowód czyli jest psem rasowym - rodowodowym, aby jego dzieciaki też mogły mieć rodowody musi psiak mieć uprawnienia hodowlane czyli zaliczamy wystawy i badania dla danej rasy