Sucha karma /ile wody pies ma pić
Jak mam określić przy żywieniu sucha karmą czy pies wypija prawidłowe ilości wody czy pije ponad normę. W żywieniu normalnym pożywieniem wiem, ile pies ma wypić i czy jest ok. Zmieniłam teraz karmę na Renal i nie wiem, czy pies pije tyle ile trzeba czy za dużo. Wszędzie jest napisane, ze pies przy suchej karmie będzie pił trochę więcej. To znaczy ile więcej może pić? Ze względu na chorobę psa muszę pilnować picia, żeby nie było ponad normę. Widzę, ze pragnienie na suchej karmie zwiększyło się o połowę. Czy są jakieś przeliczniki ile na suchym jedzeniu pies ma wypić wody?
-
pies pije zgodnie z odczuwanym pragnieniem, nie napoisz go na siłę
no to skąd ja mam teraz wiedzieć czy pije więcej niż normalnie Mam psa z moczówką i muszę to obserwować i było to miarę proste bo cały czas żywiłam ją BARFEm. Przeszłam teraz na suchy pokarm i wydaje mi się że pije więcej. Gdzieś wyczytałam że to bez różnicy czy pokarm mokry czy suchy i pija tak samo. Czy to prawda czy znowu jakiś mit.
Mit !!
To całkowicie normalne, że psy po suchej karmie piją dużo więcej, niż na barfie. Moje jak nie ma upałów na barfie nie piją prawie nic, natomiast jak raz na czas dostaną chrupki to zapijają to bardzo solidną porcją wody i to zawsze i bez wyjątku.
Suche to suche - wzmaga pragnienie i psy piją i to sporo. Moje na pewno z 2 razy tyle.
To całkowicie normalne, że psy po suchej karmie piją dużo więcej, niż na barfie. Moje jak nie ma upałów na barfie nie piją prawie nic, natomiast jak raz na czas dostaną chrupki to zapijają to bardzo solidną porcją wody i to zawsze i bez wyjątku.
Suche to suche - wzmaga pragnienie i psy piją i to sporo. Moje na pewno z 2 razy tyle.
ja swojemu psiakowi moczę karmę zalewam letnią wodą pół godziny przed jedzeniem, lub dodaję pół kubeczka jogurtu naturalnego oczywiście jogurt co jakiś czas nie codziennie. Karmię TOWT ma małe granulki, które podawane na sucho były przez psa połykane a potem warczało mu w brzuchu, po namoczeniu zjada je wolniej i nie martwię się o szybki pożeranie jedzenia. Słyszałam również o tym, że sucha karma powoduje odciąganie wody z wyściółki żołądka i może powodować stany zapalane wyściółki żołądka. To nie mój wymysł tylko lekarza weterynarji,
ja suchej karmy daję tylko przy okazji wyjazdów - nie będę gotować na wyjeździe przecież. Ale też namaczaną, rzeczywiście to lepiej służy suni. trzeba też patrzeć, jaką karmę się daje - mniej wartościowe są w stanie szybko rozwalić żołądek. My na podstawie prób i błędów wybraliśmy Caniverę - na razie jest jedyną, która nie szkodzi. polecam ją każdemu, kto ze zwierzakiem spędza dużo czasu, a nie ma zamiłowania do wdychania wiatrów [url]xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
O ile się nie mylę wypijanie przez psa wody w ilości większej niż 100 ml na kmc powinno skłonić do niepokoju.
Pies na suchej karmie będzie pił więcej wody, bo tak jak wyżej napisano, w mięsie, warzywach czy nawet wypełniaczach wody jest zdecydowanie więcej niż w suchych wiórach. Gdyby pies się nie napił to nawet nie strawiłby dobrze tych suchych granulek.
Namaczanie jest dobre u psów jedzących łapczywie, bo jak się napcha suchego, suche potem spęcznieje w żołądku, to pies zwróci jedzenie. Ale u zdrowego psa po co namaczacie? Wtedy tez samodzielnie będzie pił mniej
Pies na suchej karmie będzie pił więcej wody, bo tak jak wyżej napisano, w mięsie, warzywach czy nawet wypełniaczach wody jest zdecydowanie więcej niż w suchych wiórach. Gdyby pies się nie napił to nawet nie strawiłby dobrze tych suchych granulek.
Namaczanie jest dobre u psów jedzących łapczywie, bo jak się napcha suchego, suche potem spęcznieje w żołądku, to pies zwróci jedzenie. Ale u zdrowego psa po co namaczacie? Wtedy tez samodzielnie będzie pił mniej
kasik.u dlaczego nie namaczać suchej karmy dla zrowego psa?kasik.u pisze:O ile się nie mylę wypijanie przez psa wody w ilości większej niż 100 ml na kmc powinno skłonić do niepokoju.
Podzielam zdanie w pełni . Canivera to kiepsa karma , mało że w składzie podano mało miesa to jeszczekasik.u pisze:Sprawdziłam z ciekawości pierwszą, lepszą caniwerę - w składzie np. 22% kurczaka. To jest karma dla mięsożercy? Chyba nie bardzo.
nafaszerowana jest zbożami -i choć moje zwierzę jada karmę sporadycznie to jednak zdecydowanie odpada .
Oczywiście , jasne , gryząc ćwiczy ...ale namaczanie nie jest błedem samym w sobie . Jeśłi ktoś chce , to dlaczego nie ?
przecież nie popełni żadnego błędu ani zdrowotnego ani żywieniowego .
Poza tym pogryziona sucha , czy tez połknięta przez psa w większej ilości -co często sie zdarza bo psy z gruntu to łakomczuchy -pęcznieje dając dyskomfort i dłuższe zaleganie w żołądku .
przecież nie popełni żadnego błędu ani zdrowotnego ani żywieniowego .
Poza tym pogryziona sucha , czy tez połknięta przez psa w większej ilości -co często sie zdarza bo psy z gruntu to łakomczuchy -pęcznieje dając dyskomfort i dłuższe zaleganie w żołądku .
-
- Informacje
-