Witam.
Na początek wyrazy szacunku i podziwu dla twórców tego forum oraz dla uczestników. Te forum jest kopalnia wiedzy dla początkujących (przynajmniej dla mnie).
Ale do rzeczy mam ( tak mi si e wydaje ) trochę niezręczne pytanie.
Od niedawna mam możliwość posiadania psa (kupiłem dom) i po 4 miesięcznej edukacji w internecie doszedłem do wniosku , ze wymarzoną rasa dla mnie jest Airedale Terier. Zgodnie ze wskazówkami odwiedziłem dwie hodowle w okolicy Wrocławia . I tu rodzi się pytanie czy Airedale maja bardzo specyficzny zapach czy to tylko przypadek. będąc w dwóch miejscach tzw hodowlach był bardzo ale to bardzo ostry zapach "psi". Zastanawiam sie dlatego , że mam mnóstwo znajomych ( bardzo im zazdroszczę) , którzy posiadają psy i będąc u mnich nie wyczuwam takich " ostrych zapachów."
Czy to jest specyfika tej rasy czy może to jest inny problem proszę o
odpowiedz mając na uwadze niezręczność mojego pytania.
Z góry dziękuję
Krzysiek
Trche głupia sprawa
nie ma to żadnego znaczenia z rasą.
Oj chyba się nie zgodzę - są rasy które jednak pachną dość specyficznie szczególnie po namoczeniu
Chodząc na przeglądy miotów psów pierwotynych zawsze czułam specyficzny ostrawy psi zapach, wchodząc do domów gdzie jest więcej psów tez czuć zapach psów, w domach gdzie jest np. piesek jedwabistowłosy nie czuję nic w powietrzu nawet jeżeli jest ich 2-3.
Chodząc na przeglądy miotów psów pierwotynych zawsze czułam specyficzny ostrawy psi zapach, wchodząc do domów gdzie jest więcej psów tez czuć zapach psów, w domach gdzie jest np. piesek jedwabistowłosy nie czuję nic w powietrzu nawet jeżeli jest ich 2-3.
-
Ja też myślę, że jest to kwestia ilości psów, do tego nie załatwiają się jeszcze na dworze, więc dochodzi ten zapach.
Piekne dzieki za odpowiedz. Uspokoiliscie mnie wiec bedzie juz nie dlugo Airedale Terier. Korzystajoc z waszej uprzejmosci chcę zapytac jakie sa " wady i zalety " tej rasy waszym zdaniem i na co musze zwrucic uwqge kupujac szczeniaczka.
Pozdrawiam
Krzysiek
Pozdrawiam
Krzysiek
Jestem monotematyczna ale wg. mnie szczeniak musi spełniać takie kryteria:
wgląd do warunków hodowlanych
wgląd do dokumentacji - rodowody, protokół przeglądu miotu, tatuaże, badania, w tej rasie nie wiem jak z badaniami w kierunku dysplazji, możliwe że preferowane
sprawdzić szczenię czy rokuje zgodnie z wzorcem (zgryz, umaszczenie)
spisać umowę
szczeniak jest żywotny i wesoły
nie boi się
jest zaczepny
brzuszek jest miękki, szczeniak "pachnie"
wgląd do warunków hodowlanych
wgląd do dokumentacji - rodowody, protokół przeglądu miotu, tatuaże, badania, w tej rasie nie wiem jak z badaniami w kierunku dysplazji, możliwe że preferowane
sprawdzić szczenię czy rokuje zgodnie z wzorcem (zgryz, umaszczenie)
spisać umowę
szczeniak jest żywotny i wesoły
nie boi się
jest zaczepny
brzuszek jest miękki, szczeniak "pachnie"
jeżdże do wielu hodowli i powiem wam , że w większości jest problem HIGIENY. Z tym wiążą się zapachy. Mam takie hodowle, że jest aż miło jechać, ale są takie, że wołają o pomste do nieba. Jeżeli ktoś na 10 m kwadratowych urządza hodowle trzeba się liczyć z zapachami. Nie jest na prawdę kwestia rasy ale warunków bytowych, zagęszczenia psów, higieny. Jeżdzę to hodowli tej samej rasy i nie potwierdzę teorii zapachu rasy.
-
- Informacje
-