W psiej niewoli :)

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

szarada

10 sierpnia 2013, 20:28

No chyba w końcu znalazłam coś istotnego.
http://www.rehabilitacjazwierzat24.pl/f ... go-psa.pdf
Właśnie czytam.
szames
Kontakt:

10 sierpnia 2013, 21:59

szarada pisze: 1/. przednie łapy zaczynają drżeć jak galareta, a nieraz ta operowana tylko.I nie wiem ,czy jest to spowodowane brakiem ruchu,przez ostatnie miesiące. Czy Ty widziałeś u swojego pieska takie drżenia,to jest dla mnie ważne.Nigdzie nikt o tym nie pisze, nie dziwi mnie,że drży łapka operowana, bo mięśnia prawie nie ma, ale czemu przednie?

2/. Byłabym wdzięczna,gdybyś napisał mi czym suplementowałeś dietę psa.

3/. ... zamieszanie przeszkadza w ćwiczeniach wodnych. ... mamy zalecenie chodzenia po wysokiej trawie, bo wtedy pies podnosi nogi podobnie jak w wodzie, czy podasz mi jakie ty robiłeś ćwiczenia poza masażem mięśnia, pisałeś coś o kurce i murku, nie wiem co to za zabawa.
1. Mojemu psu łapy nie drżały, możliwe że w Twoim przypadku to osłabienie mięśnia, bowiem mówisz o braku ruchu przez ostatnie miesiące. Duży, zdrowy pies w domu niewiele się rusza, a gdy jest chory, tym bardziej ruch odpada, więc to może to? Dlatego mojemu psu zalecono: DUŻO CHODZIĆ. Oczywiście kiedy już mógł.

2/ Nie zmieniałem diety, nie było takich zaleceń.

3/ Nie wiem, jak to ćwiczenie nazwać - izometria? - wykonywałem to leżąco, bodajże przez miesiąc; najpierw odwodziłem psie udo wstecz, a tuz potem wyprostowywałem jego piszczel tak, by mniej więcej była w jednej linii z kością udową. Miało wówczas następować lekkie drżenie. I tak po 20 razy dwa razy dziennie. O masażach nie wspomnę.
Piszesz o spacerze po trawie - mój miał chodzić po sypkim śniegu /akurat na szczęście była śnieżna zima/ lub po plaży, żeby pies nie asekurował operowanej łapy i stawiał ją całą na podłożu. To ćwiczenie było zalecone ponieważ, gdy pies chodził po twardej nawierzchni, to stawał jakby mówiąc po naszemu - na palcach, nie stawał na całej stopie.
szarada

10 sierpnia 2013, 23:36

Dzięki za opis,ćwiczymy tak samo, moja stawia cała stopę,nawet na asfalcie pisząc o diecie,nie miałam na myśli jakiejś zmiany tylko dodatki,nam zalecono galaretki z kurzych łapek,chrząstki z giczy cielęcej i.t.p.+glukozamina i chondroityna.
Isabelle30,nie popiera podawania galaretek itp,jednak widzę, ze kolagen jest składnikiem wielu suplementów na stawy i więzadla,sprawdziłam ,że podając nie zaszkodzę,być może nie pomogą,ale w upały zimną galaretke psy moje wcinały ze smakiem.Co do śniegu, to zimą spełnia taką samą role,jak trawa latem.
imodp

10 sierpnia 2013, 23:49

......................
ODPOWIEDZ
  • Informacje