No chyba w końcu znalazłam coś istotnego.
http://www.rehabilitacjazwierzat24.pl/f ... go-psa.pdf
Właśnie czytam.
W psiej niewoli :)
1. Mojemu psu łapy nie drżały, możliwe że w Twoim przypadku to osłabienie mięśnia, bowiem mówisz o braku ruchu przez ostatnie miesiące. Duży, zdrowy pies w domu niewiele się rusza, a gdy jest chory, tym bardziej ruch odpada, więc to może to? Dlatego mojemu psu zalecono: DUŻO CHODZIĆ. Oczywiście kiedy już mógł.szarada pisze: 1/. przednie łapy zaczynają drżeć jak galareta, a nieraz ta operowana tylko.I nie wiem ,czy jest to spowodowane brakiem ruchu,przez ostatnie miesiące. Czy Ty widziałeś u swojego pieska takie drżenia,to jest dla mnie ważne.Nigdzie nikt o tym nie pisze, nie dziwi mnie,że drży łapka operowana, bo mięśnia prawie nie ma, ale czemu przednie?
2/. Byłabym wdzięczna,gdybyś napisał mi czym suplementowałeś dietę psa.
3/. ... zamieszanie przeszkadza w ćwiczeniach wodnych. ... mamy zalecenie chodzenia po wysokiej trawie, bo wtedy pies podnosi nogi podobnie jak w wodzie, czy podasz mi jakie ty robiłeś ćwiczenia poza masażem mięśnia, pisałeś coś o kurce i murku, nie wiem co to za zabawa.
2/ Nie zmieniałem diety, nie było takich zaleceń.
3/ Nie wiem, jak to ćwiczenie nazwać - izometria? - wykonywałem to leżąco, bodajże przez miesiąc; najpierw odwodziłem psie udo wstecz, a tuz potem wyprostowywałem jego piszczel tak, by mniej więcej była w jednej linii z kością udową. Miało wówczas następować lekkie drżenie. I tak po 20 razy dwa razy dziennie. O masażach nie wspomnę.
Piszesz o spacerze po trawie - mój miał chodzić po sypkim śniegu /akurat na szczęście była śnieżna zima/ lub po plaży, żeby pies nie asekurował operowanej łapy i stawiał ją całą na podłożu. To ćwiczenie było zalecone ponieważ, gdy pies chodził po twardej nawierzchni, to stawał jakby mówiąc po naszemu - na palcach, nie stawał na całej stopie.
Dzięki za opis,ćwiczymy tak samo, moja stawia cała stopę,nawet na asfalcie pisząc o diecie,nie miałam na myśli jakiejś zmiany tylko dodatki,nam zalecono galaretki z kurzych łapek,chrząstki z giczy cielęcej i.t.p.+glukozamina i chondroityna.
Isabelle30,nie popiera podawania galaretek itp,jednak widzę, ze kolagen jest składnikiem wielu suplementów na stawy i więzadla,sprawdziłam ,że podając nie zaszkodzę,być może nie pomogą,ale w upały zimną galaretke psy moje wcinały ze smakiem.Co do śniegu, to zimą spełnia taką samą role,jak trawa latem.
Isabelle30,nie popiera podawania galaretek itp,jednak widzę, ze kolagen jest składnikiem wielu suplementów na stawy i więzadla,sprawdziłam ,że podając nie zaszkodzę,być może nie pomogą,ale w upały zimną galaretke psy moje wcinały ze smakiem.Co do śniegu, to zimą spełnia taką samą role,jak trawa latem.
-
- Informacje
-