Wyprawka dla Szkota
Na początku stycznia mój brat odbiera z hodowli wymarzonego czarnego teriera szkockiego. Chciałabym pod choinkę kupić mu parę drobiazgów dla psiaczka ale nie mam zielonego pojęcia co powinnam wybrać. Obrożę czy szelki, a jeżeli już to z czego i jakie duże? Jakiego rodzaju i jakie duże miski? Jakie szczotki do pielęgnacji sierści? A może jakieś zabawki? I na czym taki piesek może sypiać? Karmy raczej nie kupię bo nie wiem czym jest aktualnie żywiony. Powinien zresztą trochę na początek dostać i wtedy mogę dokupić więcej. Proszę pomóżcie bo sama nic nie wymyślę
Brat musi się zaopatrzyć w zabawki (trudne do zgryzienia), pochować wszelkie sprzęty miłe psiemu węchowi a więc dostęp do butów a także garderoby drobnej (skarpetki) lepiej ograniczyć do minimum (tzw. na oczach właściciela bo inaczej szczeniak rozprawi się po swojemu z tak czarowną rzeczą jak but czy skarpetka - najpiej taka 1-2 dniowa ).
Miseczki 2 - na początek nie za duże, potem mozna je wymienić raczej węższe i głębsze niż szerokie, Dobre sa miski na stojaku aby pies nie musiał sie schylać , reguluje się je do wzrostu psa (miska powyżej poziomu karku).
Szczotki - na pewno grzebień o okrągłych końcówkach, do tego z 2 szczotki (prawdopodobnie dobra będzie z zakrzywionymi drucikami) - najepiej jendak niech poleci je hodowczyni - każda rasa ma swoje specyficzne wymogi i co będzie idealne dla pudla to nie sprawdzi się dla owczarka niemieckiego i nijak się ma do teriera szkockiego
Dobry byłby trymer (nie grzebyk z żyletką tylko prawdziwy trymer który usuwa martwy włos a nie ścina całego owłosienia).
Do tego kosmetyki dobrane dla psów o twardej okrywie włosowej.
Czesać trzeba codziennie - nie dlatego że pies w tym okresie będize sie kudlił, chodzi o przyzwyczajenie psa do regularnej pielęgnacji gdy przyjdzie okres zmiany szaty - wtedy psy mogą się sfilcować.
Do tego smyczka z obróżką - na razie miękka i raczej szersza - trzeba zacząc psa przyzwyczajac do niej w domu zakłądając na kilka minut tak aby pies skojarzył to z przyjemnością (np. zabawa piłką, kąsek), nie polecma szelek - wg mnie dużo wad klatki piersiowej bierze się z szelek (wg. wielu hodowców odstawianie łokci o wiele częściej dotyczy psów którym zakładano szelki).
No i co jeszcze - usunąć kwiatki podłogowe szczególnie te trujące, kable i ... zyczę powodzenia
Miseczki 2 - na początek nie za duże, potem mozna je wymienić raczej węższe i głębsze niż szerokie, Dobre sa miski na stojaku aby pies nie musiał sie schylać , reguluje się je do wzrostu psa (miska powyżej poziomu karku).
Szczotki - na pewno grzebień o okrągłych końcówkach, do tego z 2 szczotki (prawdopodobnie dobra będzie z zakrzywionymi drucikami) - najepiej jendak niech poleci je hodowczyni - każda rasa ma swoje specyficzne wymogi i co będzie idealne dla pudla to nie sprawdzi się dla owczarka niemieckiego i nijak się ma do teriera szkockiego
Dobry byłby trymer (nie grzebyk z żyletką tylko prawdziwy trymer który usuwa martwy włos a nie ścina całego owłosienia).
Do tego kosmetyki dobrane dla psów o twardej okrywie włosowej.
Czesać trzeba codziennie - nie dlatego że pies w tym okresie będize sie kudlił, chodzi o przyzwyczajenie psa do regularnej pielęgnacji gdy przyjdzie okres zmiany szaty - wtedy psy mogą się sfilcować.
Do tego smyczka z obróżką - na razie miękka i raczej szersza - trzeba zacząc psa przyzwyczajac do niej w domu zakłądając na kilka minut tak aby pies skojarzył to z przyjemnością (np. zabawa piłką, kąsek), nie polecma szelek - wg mnie dużo wad klatki piersiowej bierze się z szelek (wg. wielu hodowców odstawianie łokci o wiele częściej dotyczy psów którym zakładano szelki).
No i co jeszcze - usunąć kwiatki podłogowe szczególnie te trujące, kable i ... zyczę powodzenia
Aniu, dzięki - jak zwykle jesteś niezawodna . Nie miałam już odwagi męczyć Cię mailami bo i tak w ostatnim tygodniu bardzo mi pomogłaś. Zaraz przenoszę się do Krakvetowego sklepu i powybieram co trzeba. Na szczęście moja bratowa od zawsze miała psy więc mam nadzieję, że i z tym maluchem sobie jakoś poradzi. Tym bardziej, że dwa szkoty (z krakowskiej hodowli) ma jej serdeczna przyjaciółka więc nie powinno być tak źle. No to na zakupy
-
- Informacje
-