Gonienie rowerzystów

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Filek

26 grudnia 2011, 22:02

Mam 1,5 rocznego kundelka. Kiedy miał ok 0,5 roku został podrzucony do mnie przez gospodarza ze wsi. Wygłodzony, z zaawansowaną nużycą wymagal szczególnej opieki. Został na stałe u mnie, jako drugi pies, obok suczki dobermanki. Zgadzają się wyśmienicie. Filek to radosny piesek. Lubi się bawić. Ale mam z nim klopot. Goni rowerzystów. Zaczęło się od tego, że nie znosi "mleczarza", który dzień w dzień pod naszym domem przewozi na rowerze bańki z mlekiem. Prawdopodobnie tymi bańkami hałasuje i tym draźni psiaka. Nie daję sobie z nim rady. Na spacerach muszę rozglądać się czy gdzieś na drodze nie pojawi się jakiś rowerzysta. Jak oduczyć psiaka tego złego zachowania?
Pozdrawiam serdecznie
SleepingSun

26 grudnia 2011, 22:41

potrzebujesz kogoś na rowerze do nauki, garści malutkich smakołyków i dużo cierpliwości. Robisz tak: bierzesz psa na smycz, osoba z rowerem podjeżdża na taką odległość, żeby pies nie dostał furii. Przed tym kilka razy mówisz dobrze i dajesz psu smaka, tak żeby skojarzył że po 'dobrze' jest fajnie:) jak już skojarzy i zobaczy rowerzystę z odległości to natychmiast mówisz dobrze i jak pies się na Ciebie popatrzy dajesz smaka (rowerzysta stai w miejscu na widoku), powtarzasz 10, 15 razy jak pies się nie denerwuje to rowerzysta podjeżdża kawałek bliżej. I znowu pies popatrzy spokojnie na rowerzystę - dobrze - smaki. I znowu kawałek bliżej i bliżej. Jeśli pies w którymś momencie się denerwuje to mówisz NIE, zabierasz go w drugą stronę, rowerzysta odjeżdża na taka odległość żeby pies się uspokoił i tak w kółko. Po 2, 3 dniach osoba na rowerze może zacząć jeździć z dala od was. I znowu ten sam schemat nagradzania. Po 5,6 dniach może przejeżdżać koło was - znowu to samo. Chodzi o to żeby nie robić za dużych kroków, tylko małymi zbliżać się do celu. Potem możesz wziąć psa na spacer i ćwiczyć z przypadkowymi rowerzystami. Możesz też zrobić tak samo z tym że pies będzie na jakąś komendę skupiał się na Tobie. 'Patrz na mnie' smaczek i przedłużać w coraz większych rozproszeniach, też metodą małych kroków, aż będzie umiał się skupić na Tobie w obecności osoby na rowerze. Wybierze lepszy sposób, możesz połączyć oba, co będzie najlepiej działać. Życzę powodzenia.
Lucyna0909

30 stycznia 2012, 00:02

ciekawe, wypróbuję na swoim ...
ODPOWIEDZ
  • Informacje