Tresura labladora
-
Witam. Mam półtorarocznego labladora( troszkę pomieszany ze spanielem). Jest on bardzo mądry i pojętny. Chciałabym go dobrze wytresować, ale niestety nie mam możliwości chodzenia z nim na szkolenie.Czy można dobrze samemu wytresować psa? Znacie może jakąś stronę internetową na której są ćwiczenia? Przynajmniej te podstawowe? Z góry dziękuję za pomoc
-
można samemu wytresować psa, ale sporo trzeba się naczytać. Wpisz w googlach szkoleniepsow fora i powinna Ci wyskoczyć strona (na tym forum nie można umieszczać linków).
Dardamell ja mówię lablador na psy w typie labradora (takie połączenie blablador z labrador)
Tresura kojarzy mi się z cyrkiem, ale wiem czepiam się słówek
A tak konkretnie co byś chciała nauczyć psiaka? Podstaw, psich sportów czy może wyeliminować jakieś problemy? (z ciekawości pytam)
Tresura kojarzy mi się z cyrkiem, ale wiem czepiam się słówek
A tak konkretnie co byś chciała nauczyć psiaka? Podstaw, psich sportów czy może wyeliminować jakieś problemy? (z ciekawości pytam)
-
chciałabym nauczyć go podstawowych rzeczy, np. kiedy rzucę mu patyk do aportu przyniesie go, lecz nie chce oddać tylko się nim bawić i to np chciałabym zmienić
A Twój pies zna komendę "zostaw", "nie rusz" czy coś takiego po czym wypuszcza z pyska?
Jeżeli jest łasy na smaki to możesz się z nim wymienić- smak za piłkę
Moja młodsza suka nauczyła się komendy "puść" przy "zabawie kontrolowanej".
Jeżeli jest łasy na smaki to możesz się z nim wymienić- smak za piłkę
Moja młodsza suka nauczyła się komendy "puść" przy "zabawie kontrolowanej".
Jeśli masz psa w typie labradora i odziedziczył większość cech labków to masz dobry materiał nie na tresurę tylko na pracę z psem ponieważ i ty i pies będziecie się uczyć razem. Możesz zacząć od poczytania Jacka Gałuszki który ma kilka fajnych rozwiązań jeśli chodzi o szkolenie to jest chyba Aria równaj i Aria do mnie takie tytuły mają te książeczki. Możesz również poszperać w googlach. Moja labkowa uczy się tylko ze mną i umie tyle że pracuje z dzieciakami niepełnosprawnymi:) Trzeba tylko temu poświęcić trochę czasu najlepiej codziennie po 15 min no i stosować smaczne motywacje:)
-
Ja również mam 21 miesięczną labradorkę,wprawdzie z rodowodem i po szkoleniu, ale to nie znaczy że Twój labradorek jest gorszy i mniej pojętny.To są bardzo inteligentne psy,które uwielbiają się uczyć,chłoną oczami i uszami wszystkie nowe zadania jakie im dasz do wykonania i są dumne jak je pochwalisz np.dobry piesek,mądry piesek, no i czasami rzucisz jakiś psi smakołyk po dobrze wykonanym poleceniu. Troszkę krwi spaniela nie czyni go gorszym bo spaniele to również piękne i mądre psy.Pamiętaj że dużo przebywając z psem,a zwłaszcza dłuższe spacery są do tego okazją, próbuj go jak najwięcej nauczyć,labradory z chęcią i radością chłoną tak nowe polecenia jak i zabawy, że piesek niedługo Cię zaskoczy swoją mądrością i posłuszeństwem
-
- Informacje
-