Książki, wychowanie i szkolenie...
Cześć! Chodzi mi o książki, w których są opisane naturalne metody porozumienia z psem i o wychowaniu. Coś w stylu Millana tylko, że nie o tym, że człowiek ma być przywódcą stada, bo to podobno nie prawda. Znacie takie książki? Albo chociaż strony internetowe. Jeszcze coć o psich sportach. Najlepiej o agility. Znajdzie się coś takiego? Bo mój pies strasznie ciągnie itp. Przy okazji, co myślicie o dławiku? Bo mnie już sama nazwa przeraża
-
1. Turid Ruugas - Sygnały uspokające
2. Patricia McConnell - Drugi koniec smyczy
3. Stanley Corren - Jak rozmawiać z psem
4.Stanley Corren - Tajemnice psiego umysłu
5. Desmond Morris - Dlaczego pies merda ogonem
6. Jan Fennel - Zapomniany język psów
Po przeczytaniu tych pozycji wyrzucisz CM do kosza bo to czysty bełkot oraz częściowo kopia niektórych rozdziałów z pozycji powyżej
2. Patricia McConnell - Drugi koniec smyczy
3. Stanley Corren - Jak rozmawiać z psem
4.Stanley Corren - Tajemnice psiego umysłu
5. Desmond Morris - Dlaczego pies merda ogonem
6. Jan Fennel - Zapomniany język psów
Po przeczytaniu tych pozycji wyrzucisz CM do kosza bo to czysty bełkot oraz częściowo kopia niektórych rozdziałów z pozycji powyżej
-
ja na początek polecam ''zrozumieć psa'' J. Bradshaw'a - bardzo prosto i zrozumiale napisana, poparta licznymi badaniami naukowymi. oczywiście wszystkie pozycje u góry również są warte przeczytania, ale na początek polecałabym coś lekkiego
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 08:19 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja polecam porady Ian'a Dunbar'a. Na stronie http://www.hissteria.pl/index.php?optio ... &Itemid=90 dostępne są jego artykuły po polsku a na youtube można zlnaleść krótke filmiki dotyczące szkolenia.
szukając tanich książek dla początkujących znalazłam takie tytuły, co o nich myślicie, które warto kupić:
-Aria, nie! Gałuszka Jacek
-Dlaczego pies merda ogonem : o czym mówi nam zachowanie psa Morris Desmond
-Jak Wychować Psa Wach Leonard, Wach Mariusz
-Jak Zrozumieć Psa Rutter Martin
-Pies. Cała Prawda Przybylińska Zula
-Po obu końcach smyczy Mrzewińska Zofia
-Aria, nie! Gałuszka Jacek
-Dlaczego pies merda ogonem : o czym mówi nam zachowanie psa Morris Desmond
-Jak Wychować Psa Wach Leonard, Wach Mariusz
-Jak Zrozumieć Psa Rutter Martin
-Pies. Cała Prawda Przybylińska Zula
-Po obu końcach smyczy Mrzewińska Zofia
-
Gałuszke, Przybylińską i Mrzewińską. Mają różne podejścia, więc sobie własne zdanie. każdy z nich ma spory dorobek szkoleniowy i zna się na tym co robi.
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 08:19 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ja polecam "Pies i człowiek" J.Donaldson - przeczytaj ją i ZASTOSUJ się do porad i metoda w niej udzielonych.
-
- Informacje
-