Poważny problem z Maltańczykiem
-
Witam, mam poważny problem z roczną suczką. Była już odchowana załatwiała się na dworze nie gryzła różnych przedmiotów tak tylko mi sie wydawało.. od jakiegoś czasu hmmm jakiś 2 miesiecy załatwia się w domu w ostatnim tygodniu zrobiła siku na moje łóżko..na kanape i dywan. Są dni że pomimo wychodzenia na dwór i załatwiania się na dworze po godzinie potrafi zrobić siku troszeczkę aby tylko zrobić.Już nie wiem co robić. Następny problem to taki, że kilka dni temu byłam z Nią u fryzjera ( to był jej 3 raz ) ponieważ przez wcześniejsze ponad 2 tyg musiałam zostawać dlużej w pracy ( wiem to nie jest wytłumaczenie ) i zaniedbałam ją. Porobiły jej się strasznie kołtuny i niestety musiałam ja bardzo krótko obciąć widać jej skórę, od tego momentu nie chce chodzić na spacery siada koło domu i nie chce iść dalej. Nie mam pojęcia już co robić. Pomożcie
-
Tak bardzo chce dominować. Nie wiem jak sobie z tym poradzić
-
Byłam i jest zdrowa i wszystko z nia ok. Być może jest jej zimno ale wychodzi w kurtce lub w kożuszku wiec nie powinno być aż tak zimno...
Rozumiem, że miała badania(badany mocz), a nie stwierdzenie "na oko". Jeśli wykluczysz problemy zdrowotne jeszcze raz powtarzasz naukę zachowania czystości. Porządnie wyczyść miejsca w których sikała. Coś się zmieniło w waszym życiu?
Może pogoda jej nie odpowiada. Znałam psa, który w deszcz za nic nie wyszedł na spacer- tylko siku przed klatką i do domu.
Może pogoda jej nie odpowiada. Znałam psa, który w deszcz za nic nie wyszedł na spacer- tylko siku przed klatką i do domu.
-
Tak przeprowadzaliśmy się 2 razy jest możliwe, że to ma jakiś wpływ na jej zachowanie? Ostatnio też pod moja nieobecnośc wskoczyła na dość wysoką ławe i zjadła z miseczki ok 8/9 cukierków.. Wydrapała lub wygryzła dziure w kanapie.. i wiele innych..
Być może to stres związany ze zmianami miejsc, zachwianie stabilizacji. Popracuj nad zapewnieniem jej poczucia bezpieczeństwa- przydadzą Ci się zasady i umiejętność ich wyegzekwowania, harmonogram dnia i konsekwencja, oraz spędzanie czasu z psem na robieniu fajnych rzeczy.
-
- Informacje
-