czy ktoś może mi powiedzieć jak nauczyć gamoniowatego psa posłuchu?
wzięliśmy psa ze schroniska ok 4 letniego, jest słodki cierpliwy nawet jak ma coś w pysku to nawet nie zamruczy na ciebie jak spróbujesz mu to zabrać, ale w cale się nie słucha gdy się go woła i mimo że wykastrowany to i tak robi sobie długie wycieczki żeby powyzywać się z psami sąsiadów i za chiny nie chce wrócić gdy się go wola.
Czy ktoś może mi pomóc jak nauczyć go trochę rozumu ?
jak nauczyć psa zeby wracał ?
Najlepiej iść do szkółki ,gdzie pozytywnie szkolą.Nie dziw się takim zachowaniom po pobycie w schronie, byle się nie utrwalały.Kup długą linkę w zoologicznym i weż z sobą psa no łąkę gdzie mały ruch,na smyczy krótkiej.Na łące przepnij na linkę jeszcze zabawka potrzebna będzie.pobaw się chwile z psiakiem zabawka, by się rozbawił,potem schowaj zabawke, możesz klepnąć pieska delikatnie jak przyjaciela mówiąc dość.To taki sygnał,ze koniec zabawy,po czym daj mu swobodę,pochodż trochę,niech się swobodnie oddala, ale ty masz koniec linki w dłoni.Po pewnym czasie wydaj komendę:do mnie, stój spokojnie, po czasie powtórz ,do mnie, jak nie usłucha przyciągasz dojdzie ,daj nagrodę.I znów zabawa,spacer,luz, po czasie komenda,nagroda.Aż pojmie ,bez linki. Komenda zawsze ma brzmieć tak samo, jeśli kończąc zabawę, poklepiesz psa, by wiedział,że koniec zabawy,zawsze używaj tego samego słowa,przy każdej komendzie.To musi być dla pieska czytelne. Metod ,szkolenia jest wiele.Inni na pewno podadzą Ci własne.A ty wybierzesz.Powodzenia.
Musisz być atrakcyjniejsza od otoczenia. Nawiązać z psem więź. Jak nie pilnowanie zasobów bądź kastracja ma się do posłuszeństwa? To musisz wypracować poprzez szkolenie, wspólne spędzanie czasu na fajnych spacerach na których coś robicie, zabawach.
Ja za to polecam książkę Aria do mnie! Jacka Gałuszki
Masz tam przyzwoicie opisane etapami jak uczyć psa przywołania, różne zabawy i ćwiczenia które ułątwią Ci zadanie
Szkółka oczywiście to też dobre wyjście, ale trzeba poszukać odpowiedniej
Masz tam przyzwoicie opisane etapami jak uczyć psa przywołania, różne zabawy i ćwiczenia które ułątwią Ci zadanie
-
Ja mam to samo, tylko, że suczka biega koło domu (mamy płot) i nie wraca, gdy się ją woła.
Chyba kupię tę książkę
gar.mon pisze:Ja za to polecam książkę Aria do mnie! Jacka Gałuszki
-
Mam "Aria, nie!", skuszę się zatem na "Aria, do mnie!"
Mój pies to włóczęga. Jest 40 kg. chodzącą łagodnością i nie martwię się, że komuś coś zrobi, ale standardem jest to, że wychodzimy na spacer razem, a wracamy osobno albo spotykamy się pod drzwiami. Mieszkam na wsi i wszyscy znają mojego kundla i zdarza się, że wskazują gdzie go ostatnio widzieli, Ma mniej więcej stałą trasę, pół biedy jeśli jakaś suczka ma cieczkę, bo to są stałe oblubienice i wiadomo gdzie go szukać, ale szlag mnie czasami trafia, kiedy jest już późno i zwyczajnie chciałabym iść spać, a tej łachudry jeszcze nie ma. Często bywa tak, że my możemy go wołać, on nas kompletnie olewa, a zawołają go dzieci i przyjdzie. Czasami wystarczy krzyknąć i choć nie podejdzie, to obiegnie blok i czeka pod drzwiami. Jestem wściekła, no ale przecież jest pod drzwiami. Ma już swoje lata, bo ok.10, też schroniskowiec - miał około roku, jak go zabierałam, ale był tam krótko, z tego co wiem. Wiem, że konsekwencja jest najważniejsza i zabawa rto dobry sposób, ale np. długa linka do tak dużego psa byłaby chyba problemem?
-
Cześć!
Tresura psów jest wymagająca i czasochłonna. Zarówno w przypadku zwierząt z hodowli, jak i ze schroniska. Jednak w przypadku tych drugich pochłania ona dużo czasu i niekiedy nerwów. W KrakVet doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Dlatego przygotowaliśmy poradnik Co warto wiedzieć o psim treningu? z którego dowiesz się jak zaplanować i przeprowadzić psie szkolenie.
Zapraszamy do lektury!
KrakVet
Tresura psów jest wymagająca i czasochłonna. Zarówno w przypadku zwierząt z hodowli, jak i ze schroniska. Jednak w przypadku tych drugich pochłania ona dużo czasu i niekiedy nerwów. W KrakVet doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Dlatego przygotowaliśmy poradnik Co warto wiedzieć o psim treningu? z którego dowiesz się jak zaplanować i przeprowadzić psie szkolenie.
Zapraszamy do lektury!
Kod: Zaznacz cały
https://www.krakvet.pl/artykuly/co-warto-wiedziec-o-psim-treningu/
odpowiednia tresura i szkolenie i problem powinien się rozwiązać. u nas sprawdziła się doskonale jedna sztuczka. Wołasz psa i gdy przychodzi, kilka razy dajesz mu przysmak, później, gdy już przychodzi za każdym razem to czasami dajesz przysmak, czasami głaskasz, aż w końcu nie dajesz przysmaku, a nawyk wyrobiony
możesz wziąć ulubione przysmaki na spacer, wołać i gdy pies przyjdzie to dawać przysmak. W ten sposób nauczy się, że zawsze jak go wołasz i przyjdzie to jest nagroda. A dla bezpieczeństwa możesz zostawić u obroży linkę/smycz - zawsze to jakieś zabezpieczenie i szansa, że go złapiesz
-
- Informacje
-