NAUKA ZAŁATWIANIA NA DWORZU
Witam serdecznie. Od tygodnia mam ok 5 miesięczną sunię ze schroniska. Czy to normalne, że w ogóle nie chce załatwiać się na dworzu? Przy wychodzeniu co 2 godziny czy była na długim czy krótkim spacerze, załatwia się po powrocie do domu, Czy z czasem samo to przejdzie czy trzeba pilniej zacząć nad tym z nią pracować, i jak??
Mam ten sam problem....mój berneńczyk ma już 3 miesiące mimo bardzo częstego wyprowadzania na podwórko sika w domu....co zrobić żeby to zmienić?
w Krakowie na polu
Zdezynfekujcie miejsca sikania i nie dopuszczajcie do takich sytuacji. Użyjecie "pępowiny" (poszukajcie na forum). Jak tylko pies się przymierza do sikania to na ręce i szybko na dwór.(zwłaszcza, że wiecie, że następuje to po powrocie do domu) Jak załatwi się na dworze to nagradzacie (wylewne cieszenie się, smakołyk). Psa za załatwienie się w domu nie każecie, bez słowa sprzątacie.
Czeka was sporo pracy, bo to wygląda na pamięć podłoża. Życzę cierpliwości i konsekwencji.
Czeka was sporo pracy, bo to wygląda na pamięć podłoża. Życzę cierpliwości i konsekwencji.
-
- Informacje
-