Jak ułożyć psa?

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
kociaczek250
Kontakt:

23 września 2007, 11:54

Od trzech miesięcy moja ciotka ma psa, małego ratlerka. Ma z nim duży problem: pies załatwia się w domu. Czasami robi kupy na dworze, i to jest sukces, a na spacerze sika, ale nie potrafi w domu prosić o wyjście do ogrodu i załatwia potrzebę w domu. Najgorsze jest jednak to, że rodzina nic sobie z tego nie robi. Ostatnio przestali nawet sprzątać jego mocz :o Sama nie mam wiedzy na temat psłw, a co dopiero oni, wiec proszę o radę.
Gość

23 września 2007, 13:55

I sama sobie dalas odpowiedz, jesli nic sobie z tego nie robia,nawet nie sprzataja, to skad pies ma wiedziec, ze robi cos nie tak, po prostu , albo to zmienia i zajma sie psem, albo tak juz zostanie. Kazdy mieszka tak jak lubi !
goskaaa

23 września 2007, 16:11

Nie rozumiem jak można nie posprzątac siuśków psa... przeciez to najzwyczajniej śmierdzi!!!!
Jak nauczyc:
jak najczęsciej na dwór... ja wychodziłam czasami nawet co godzinę, albo i czesciej...
a juz napewno po zabawie (od razu) po spaniu, jedzeniu, czy piciu... także napewno b.czesto...
za to jak nasiusiała w domu bylo "FE, brzydki pies"- stanowczo i niemilym tonem... i to wszystko. a jak na dworze zrobila to od razu dostawala cos pysznego i wielką pochwałe... ale to od razu jak tylko skonczyla siusiu czy kupe...
i mając 4,5 miesiąca piszczała juz o wyjscie...
Marcin Dondelewski

28 września 2007, 23:22

zapraszam do przeczytanie różnych darmowch artykułów i kursu o tym jak wychowac psa.
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

21 października 2007, 17:16

Po pierwsze pies musi wiedzieć, że w domu nie należy się załatwić w tym konkretnym przypadku jego opiekunowie także.
Następnie metod i szkół jest kilka. Np. Jeżeli pies zaczyna się załatwiać natychmiast go podnosimy i wychodzimy z nim na zewnątrz. Miejsce gdzie pies się załatwiał należy dokładni umyć żeby zgubić zapach również i ten dla psa (psy lubią załatwiać się w tych samych miejscach), mój hodowca polecił mi abym za każdym razem zmył jakimś detergentem a następnie dodatkowo jeszcze octem. Postępujemy tak za każdym razem bez wyjątku łącznie z nocami. Po ok. tygodniu do dwóch pies już sam zaczyna drapać w drzwi lub podchodzić do drzwi - poprostu sygnalizować chęć wyjścia. I wtedy nigdy nie należy psa ignorować nawet w nocy. Dopiero po pewnym czasie należy nauczyć psa wstrzymywania sie w nocy ale to już inna historia.
Marcin Dondelewski

05 listopada 2007, 10:42

bobwoj pisze:Po pierwsze pies musi wiedzieć, że w domu nie należy się załatwić w tym konkretnym przypadku jego opiekunowie także.
Następnie metod i szkół jest kilka. Np. Jeżeli pies zaczyna się załatwiać natychmiast go podnosimy i wychodzimy z nim na zewnątrz. Miejsce gdzie pies się załatwiał należy dokładni umyć żeby zgubić zapach również i ten dla psa (psy lubią załatwiać się w tych samych miejscach), mój hodowca polecił mi abym za każdym razem zmył jakimś detergentem a następnie dodatkowo jeszcze octem. Postępujemy tak za każdym razem bez wyjątku łącznie z nocami. Po ok. tygodniu do dwóch pies już sam zaczyna drapać w drzwi lub podchodzić do drzwi - poprostu sygnalizować chęć wyjścia. I wtedy nigdy nie należy psa ignorować nawet w nocy. Dopiero po pewnym czasie należy nauczyć psa wstrzymywania sie w nocy ale to już inna historia.
oczywiście, że tak

jak domownikom wisi czy pies załatwia sie w domu czy nie to co ma myśleć pies. Jest bardzo dużo metod które pozwolą psiakowi się wszystkiego nauczyć, ale to właściciele muszą tego chcieć.

Jeszcze jedna z głownych niewiadomych to ile psiak ma lat czy jest młody czy starszy.
anika*
Kontakt:

10 listopada 2007, 13:06

podepne sie do tematu bo mam podobny problem.
Mój ponad półtoraroczny beagle nadal załatwia sie w kuchni w nocy, co robiłam
- nie biłam psa za sikanie tylko wynosiłam na podwórko
- chodzi na spacery wieczorem około godz 22
- po ostatnim spacerze zabieram miske z wodą i nie dostaje też juz jedzenia
- miejsca przestępstwa zmywałam płynami do wc, octem a ostatnio nawet spirytusem

dodam ze pies jest zdrowy, w ciągu dnia wytrzymuje bez sikania kilka godzin (nawet do 8), sytuacje nie zdarzaja sie codzdziennie
co moge jeszcze zrobic aby to sie nie zdarzało?
ODPOWIEDZ
  • Informacje