Gwizdek... czy pies przyjdzie
mam w domu gwizdek dla psa... Ale na moje gwizdnięcie pies nawet nie kiwnie uchem dlaczego? mam już zdarte całe gardło i dlatego chce ja tego nauczyć. mój pies ma 11 miesięcy może to za późno. Proszę o pomoc!!!
Pies na mój głos przychodzi ale musi być on dosyć donośny( tak mają amstafy). Ćwiczenia w tej stronie? tak naprawdę nie wiem jak za to sie zabrać ..... Pierw wypowiadałam imię a później gwizdałam jak przyszedł pochwała, ale kiedy nie używałam głosu to totalna olewka....
Ja swojego psa w wiekszości szkole klikerem i ten sposób kojarzy mi się z metodą małych kroczków. Wykorzystując ten styl szkolenia: po pierwsze i najważniejsze to pies musi załapać, że gwizdek oznacza "do mnie" - sam z siebie tego nie wie. Może powinieneś zacząć od ćwiczenia w domu. Gdy pies sam z siebie idzie w Twoją stronę: gwizdek - jak dojdzie smakołyk. Po kilku/kilkunastu próbach zagwiżdż gdy pies jest w tym samym pomieszczeniu, ale nie idzie do Ciebie. Jak przyjdzie - smakołyk. Aż zacznie przychodzić na kadży taki sygnał. Potem przywołuj go gwizdkiem z innego pomieszczenia w domu. Jak sobie to opanujecie to możesz zacząc ćwiczenia na dworze. Takie rzeczy psy bardzo często szybko załapują i może już po 2 dniach będziesz miał psa przybiegającego na gwizdek. Na początku musisz mieć na dworze bardzo atrakcyjne smakołyki, tak żeby "opłacało" mu się podbiec i zostawić tyle innych atrakcyjnych rzeczy. Z czasem wystarczy podrapanie za uchem, pogłaskanie, poklepanie po klacie - ale zawsze warto co jakiś czas dać smaczka. No i podstawowa zasada: nie może być tak, że po kadym przywołaniu idziecie do domu - tak robi wielu właścicieli psów, albo co gorsza szturchają psy gdy ten po długim zwlekaniu w końcu przyjdzie. To po co one mają przychodzić? Żeby oberwać albo iść do domu? Psa należy co jakiś czas przywoływać, nagradzać za przyjście i odsyłać do dalszej zabawy. W ten sposób przyjście do przewodnika nie kojarzy mu się tylko z końcem wybiegu i powrotem do mieszkania.
-
- Informacje
-