nie chcę zapeszać

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
majka.sam

01 lipca 2008, 15:38

od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką blabladorki (za tydzień mała skończy 3 miesiące) która zadziwia mnie na każdym kroku. po tygodniu nauczyła się załatwiać na dworze teraz tylko czasem ma wpadki ale to nasza wina bo np zagapimy się i przeoczymy sygnały od niej ze chce wyjść.
od początku aportuje raz rzuciłam zabawkę kazałam przynieś pochwała a teraz mała potrafi 2 godziny bawić się w aport.
przesypia z 20 godzin dziennie jak to szczeniak ale sama decyduje że jest zmęczona i idzie do siebie.
największym fenomenem są dzieci. Jak to szczeniak łapie zębami wszystko ale jak na jej drodze pojawia się dziecko pazury i zęby są chowane i ewentualnie może zalizać na śmierć. dzieciaczki krzyczą biegają te najmniejsze nawet za ogon ostatnio pociągnęły a ona stała i nic.

ale koniec chwalenia bo mam z nią problem a mianowicie smycz. mała szarpie i najwyraźniej sie poddusza obrożą. nie ma szans na spacer na smyczy spuszczona idzie grzecznie nigdzie nie ucieka, a na smyczy ciągnie jak szalona. jak oduczyć ciągnięcia bo martwię się o to podduszanie.
psinka

02 lipca 2008, 22:54

Wspaniale.Oby tak dalej.
Powodzenia w hodowli
Awatar użytkownika
jamajka

05 lipca 2008, 20:25

Dobrym sposobem jest naprowadzanie psiaka smakołykami i chwalenie, gdy idzie na luźnej smyczy. W przypadku mojej suczki się sprawdziło. ; )
P.S. Polecam książeczkę "Mój pies jest grzeczny" Adama Zaremba-Czereyskiego.
ODPOWIEDZ
  • Informacje