05 września 2008, 15:36
Nie o to chodzi, że nie tęskni (a na pewno tak), że jest nauczona. Przypuszczam też, że jak jesteście w domu wychodzi co 3-4 godziny, może nie zawsze na długi spacer, ale na "siusiu".
A fizjologia? Pies teoretycznie trawi od 8 do 15 h. Szczenięta, podrostek, czy starszy pies niestety częściej siusia i woła na "kupę". Ja z mężem kiedy był "odchowywany" pies, tak organizowaliśmy pracę zawodową, żeby pies nie był dłużej sam niż 6h (w najgorszym wypadku wypad na 2 godziny do domu i powrót do pracy, jak nie dało sie już nie wracać).
A może zmienić porę posiłków ???
Moja sunia je o : 8:00, 14:30, 20:30.
Kupa : 10:00, 15:00, 19:00 (czyli po nocy jest to 9,5h, potem 7h i 5h - licząc od posiłku). Tak to wygląda, a ze względu na cukrzycę dostaje posiłek i wychodzi na spacery o stałych porach, z "zegarkiem w ręku".
Skoro pies ma 9-cy, to je jeszcze 2 razy. Może trochę zmienić pory karmienia. Przed samym wyjściem do pracy (może wytrzyma) i od razu po przyjściu (zrobi rano przed jedzeniem). Zresztą ja preferuję bez względu na wiek psa, posiłek rozłożony na 2 raty, teraz 12-letnia sunia zjada 3 posiłki.
Życzę powodzenia.