Bardzo energiczne witanie przez psa.

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

josisz

30 grudnia 2008, 17:46

Witam wszystkich!
Jak mogę oduczyć psa potwornie silnego i uciążliwego skakanie po mnie po powrocie do domu. Moj pies waży prawie 30kg i jest mi ciężko go uspokoić kiedy cieszy się na moj widok. Trudno się utrzymać aby się nie przewrocić. Czy istnieją jakieś metody na to?
Z gory bardzo dziękuję!
dagaa111

30 grudnia 2008, 18:22

spróbuj ignorować psa.Kiedy zobaczy że takie ciągłe skakanie nic nie daje to da sobie spokój.Jeśli pies zna komendę siad to możesz mu wydać tę komendę i dopiero kiedy usiądzie można spokojnie się z nim przywitać.Za każdym razem kiedy pies będzie spokojny należy go nagrodzić
mg

30 grudnia 2008, 18:23

Jasne, że istnieją i to bardzo proste metody!
Jest ich oczywiście kilka, opisze skrótowo, bo cały elaborat by mi wyszedł.

Masz mixa labka, a więc jak już ustaliliśmy - żarłoka.
Mając 9 miesięcy, chyba umie już komendę "siad"?
No więc, spróbuj tak - masz ze sobą smakołyki, kiedy wchodzisz do domu - od razu dajesz mu komendę " siad" ( możesz go na początek naprowadzić tym smakołykiem, to odwróci jego uwagę od skakania) i w nagrodę - smaczek jeden czy dwa.

Możesz mu też rzucić smaczki na podłogę - zajmie się ich zbieraniem i nie będzie miał czasu na podskoki, a jedząc, trochę się uspokoi.

Jeżeli ktoś z domowników jest w domu, kiedy wracasz - może go uczyć spokojnego leżenia na posłaniu - po prostu kiedy ty wchodzisz, ktoś każe psu leżeć i zajmuje go czymś - najlepiej znowu smaczkiem, można mu podać gryzaka na jego legowisku.

Możesz też zrobić tak, że kiedy uchylasz drzwi, pies wyskakuje na ciebie - wracasz za drzwi i je zamykasz - i tak do skutku, w końcu się nauczy, że "karą" za skakanie jest utrata tego, czego chce - czyli kontaktu z tobą.

A kiedy już pies się uspokoi - to ty się do niego schyl i go pogłaskaj, on skacze, bo chce polizać cie po twarzy i chce twojej uwagi.

I czego absolutnie unikaj - jeśli już uda mu się skoczyć nie możesz w żaden sposób zwracać na niego uwagę, odpychać go, krzyczeć na niego - bo w ten sposób go nagradzasz, dajesz mu to czego chciał.

Mogę poszperać i wysłać ci jakieś linki na prv, jeśli chcesz?
josisz

30 grudnia 2008, 18:46

Bardzo dziękuję za porady.
Z biegu bierzemy się za naukę.
Oczywiście jeśli znajdziesz czas i będzie to możliwe, to proszę o więcej informacji na priv.
Dziękuję i pozdrawiam bardzo serdecznie.
mg

30 grudnia 2008, 20:16

Jasne, zawsze chętnie pomogę komuś, kto o pomoc prosi i przynajmniej spróbuje się zastosować do porad, żeby wiedzieć, czy zadziałały :wink:
Mary_15

29 stycznia 2009, 16:53

Ignoruj psa. Jeśli pies się uspokoi wtedy go głaskaj.

:D
ODPOWIEDZ
  • Informacje