Witam. Mamy psa Pinczerka Miniaturowego ma prawie 3 m-ce. Problem z nim jest taki, że bardzo gryzie szczególnie dzieci , obojętnie czy jest to zabawa czy tylko go wezmą na ręce. Nie reaguje na żadne zakazy czyli takie jak:" NIE GRYŹ ", " NIE WOLNO "itp. Psa trzymamy w kojcu, bo zasikuje całe mieszkanie i gdy tylko go wyciągamy żeby sobie pochodził to odrazu skacze i gryzie po nogach, biega po mieszkaniu i warczy. Znajoma mi powiedziała, że może to być pies Alfa i próbuje dominować. Już nie wiem jak go tego oduczyć ! Może on tak reaguje dlatego, że go trzymamy w kojcu, ale gdy jeszcze nie było kojca to w sumie tak samo się zachowywał.
Proszę o poradę jak mam wychować tego małego agresora.
Pinczer miniaturowy
oj musicie zasięgnąć porady u porządnego psiego tresera, bo przestajecie sobie radzić z psem, a zamknięcie nie jest wyjściem, a pies też zaczyna robić z Wami co chce.
Po pierwsze to nie jest zaden agresor ani dominant.Ten pies jes normalnym psem. Zachowuje sie jak szczeniak.On chce sie wylatac, pobawic, bron Boze nie bijcie go za to, ograniczajac jego kontakt z dziecmi, ludzmi potegujecie jego nieznajomosc zasad panujacych wsrod ludzi.Bedzie coraz bardziej dziki. Psy porzebuja socjalizacji.
Bardzo prosze przeczytaj ponizsze artykuly.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
masz tam rowniez inne artykuly.
Pies nie jest dominanem. Pies to nie wilk. Ma szczatkowe zachowania dominacyjne, które służa do komunikacji, nie do checi panowania nad ludzmi.Pies naturalnie przyjmuje pozycje nizej od czlowieka. To Ty decydujesz co i kiedy zje,kiedy bedzie biegal, determinujesz cale jego zycie.
Masz tam równiez arykuly o psie i dziecku. Przeczytaj prosze.
Bardzo prosze przeczytaj ponizsze artykuly.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
masz tam rowniez inne artykuly.
Pies nie jest dominanem. Pies to nie wilk. Ma szczatkowe zachowania dominacyjne, które służa do komunikacji, nie do checi panowania nad ludzmi.Pies naturalnie przyjmuje pozycje nizej od czlowieka. To Ty decydujesz co i kiedy zje,kiedy bedzie biegal, determinujesz cale jego zycie.
Masz tam równiez arykuly o psie i dziecku. Przeczytaj prosze.
nie piszę , że to agresor to raczej te rady na temat postępowania są potrzebne rodzinie nie psu. Pies jest za mały. Albo bardzo dobra książka o wychowaniu psa. Linka wysłałem na priva. Proszę na forum nie umieszczać linków do obcych stron.
Przedmówca super napisał wyżej odnośnie dominacji. I ma świętą rację , niemniej należy pamiętać , że czasami ta szczątkowa dominacja przeradza się w gigantyczną dominację nad człowiekiem i staje się tragedia. Potem ludzie dzwonią do nas bo pies atakuje wszystkich ludzi, pamiętam 2 psy którym właściciele wpychali kiljem miski do kojca i taki mieli kontakt z psem. Oczywiście to są wyjątki i w przypadku miniaturek nie ma tak skrajnych zachowań , ale gdyby statystycznie przyjrzeć się w gabinecie to rasy miniaturowe są bardziej agresywne niż psy duże. Ale tego problemu nie ma jeśli zwierzę prawidłowo się prowadzi. Niemniej czytajmy , uczmy się tego pytajmy trenerów i innych fachowców.
Przedmówca super napisał wyżej odnośnie dominacji. I ma świętą rację , niemniej należy pamiętać , że czasami ta szczątkowa dominacja przeradza się w gigantyczną dominację nad człowiekiem i staje się tragedia. Potem ludzie dzwonią do nas bo pies atakuje wszystkich ludzi, pamiętam 2 psy którym właściciele wpychali kiljem miski do kojca i taki mieli kontakt z psem. Oczywiście to są wyjątki i w przypadku miniaturek nie ma tak skrajnych zachowań , ale gdyby statystycznie przyjrzeć się w gabinecie to rasy miniaturowe są bardziej agresywne niż psy duże. Ale tego problemu nie ma jeśli zwierzę prawidłowo się prowadzi. Niemniej czytajmy , uczmy się tego pytajmy trenerów i innych fachowców.
Dziękuję za wysłanie linka na priv. Będę pamiętać aby nie zamieszczac ich na forum.
Ma Pan rację. Mam wrazenie,że jesli chodzi o małe psy, właściciele zwyczajnie nie przejmują się, że ich piesek jest agresywny: "on taki malutki", czasami wręcz słyszę: "on nikomu krzywdy nie zrobi! Zreszta on taki malutki, zabaweczka taka, nie trzeba go uczyc komend". Natomiast wlasciciele wiekszych psów, reaguja praktycznie natychmiast na kazde agresywne zachowanie psa. Proszę spojrzeć jak sprawa przedstawia się na ulicy. Gdy idzie Pan/Pani z duzym psem, dajmy na to owczarkiem niemieckim i ten zawarczy na przechodzaca obok osoba, Pan/Pani natychmiast karci psa ( mam nadzieję,że słownie). Natomiast jesli maly ratlerek ujada na nogi przechodniow, co robi wlasciciel? Serdecznie się smieje.
Cóz, mam nadzieję,że właściciele pinczerka zdobędą stosowną wiedzę i dadzą sobie z nim radę. Pozdrawiam
Ma Pan rację. Mam wrazenie,że jesli chodzi o małe psy, właściciele zwyczajnie nie przejmują się, że ich piesek jest agresywny: "on taki malutki", czasami wręcz słyszę: "on nikomu krzywdy nie zrobi! Zreszta on taki malutki, zabaweczka taka, nie trzeba go uczyc komend". Natomiast wlasciciele wiekszych psów, reaguja praktycznie natychmiast na kazde agresywne zachowanie psa. Proszę spojrzeć jak sprawa przedstawia się na ulicy. Gdy idzie Pan/Pani z duzym psem, dajmy na to owczarkiem niemieckim i ten zawarczy na przechodzaca obok osoba, Pan/Pani natychmiast karci psa ( mam nadzieję,że słownie). Natomiast jesli maly ratlerek ujada na nogi przechodniow, co robi wlasciciel? Serdecznie się smieje.
Cóz, mam nadzieję,że właściciele pinczerka zdobędą stosowną wiedzę i dadzą sobie z nim radę. Pozdrawiam
-
- Informacje
-