Gryzienie

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Shella

19 października 2009, 12:09

Mam problem z 6-miesięcznym yorkiem. Kiedy np. chciałabym spokojnie obejrzeć jakiś film, to nie zawsze mam taką możliwość, bo maluch skacze po mnie i gryzie. Jak myślicie, czy wystarczy przed filmem dłużej się z nim pobawić, albo zabrać go na spacer, żeby wyładować jego energię? Czy wtedy takie zachowania się skończą? Interesuję się szkoleniem pozytywnym i wiem, że tam karą jest ignorowanie, ale chyba nie mogę ignorować psa, który gryzie mnie coraz mocniej? Pomóżcie!
Gość

23 października 2009, 15:51

Sama go tego nauczylas. On Cie gryzie,zeby zyslac Twoja uwagę BEZ wzgledu na dalsze tego konsekwencje. Dostaje to co chcial- Twoja uwagę.
York moze i wyglada jak pluszowa zabaweczka, ale to terier. Potrzebuje zajecia i pracy. Musisz mu zapewnic sporo ruchu, zmeczyc fizycznie i psychicznie. Przede wszystkim- gdy zapewnisz mu odpowiednia dawke ruchu,ze wzgledu na jego rozmiary nie trudno go wybiegac- przekieruj jego gryzienie na cos innego. Zdecydowanie powiedz nie! Nie i koniec, uwagi nie dostanie. Usiadz na krzesle, tapczanie czy gdziekolwiek indziej, tak zeby nie mogl Cie dosiegnac, badz tez bez slowa wyjdz z pokoju. Nie nie mow ani nawet na niego nie patrz. Jak bedzie to robic ZAi NATYCHMIASTOWO szybko zapalnie,ze jesli chce sie bawibadz tez byc z toba musi sie zachowywac odpowiednio.
Szkolenie pozytywne nie polega na hulaj dusza piekła nie ma.
Nie ma NIC za darmo. Na wszytsko musi sobie zapracowac.
Ale chyba nie myslisz, ze bedzie robil cokolwiek jezeli nie zapewnisz mu podstawowych rzeczy.
Zebys mogla wymagac od psa spokojnego siedzenia pies MUSI byc zmeczony fizycznie i psychicznie.
NIE MA CUDOW, pies to niestety ogromna odpowiedzialnosc i obowiazek,nie umiesz podolac- oddaj go komus. Chcesz go zatrzymac- super- bierz sie do roboty.

Kup np. kliker i ucz go sztuczek:
wpisz sobie w google kliker i dogs i powinna wyskoczyc Ci strona jak krok po kroku i czego uczyc.
Awatar użytkownika
2aniap

24 października 2009, 21:15

Spacer przed na pewno pomoże. Pies rozładuje swoją energie, i potem powinien być spokojniejszy. Możesz też przed pomęczyć go troszkę psychicznie np. przez krótką tresure w formie zabawy. Mój szczeniak zawsze potem idzie spać.

Pamiętaj też o radach powyżej, jeśli byłaś na spacerze i wiesz, że pies nie ma już żadnych potrzeb fizjologicznych do załatwienia to staraj się go ignorować, ale zapewnij jakieś zabawki, ktorymi sam może się zająć (np. małą kość ze skóry prasowanej czy inny gryzak). Twoj szczeniak pewnie jeszcze ząbkuje i mogą go boleć dziąsła więc dobre gryzaki to podstawa. U mnie działa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje