Pies szczeka na gitarę:)

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SavageHeart

22 marca 2010, 15:02

Witam mam pięciomiesięcznego szczeniaka - kundelka średniej wielkości - mam z nią problem, gdy tylko zobaczy moją gitarę zaczyna strasznie szczekać i się jej bać. Zaraz się najeża i tak szczeka że się wytrzymać nie da (wcale nie muszę grać na tej gitarze - wystarczy że ją wyjmę). Podobną reakcję pies ma na odkurzacz..... Jak mogę ją tego oduczyć? Jak sprawić by się nie bała tych przedmiotów?? Z góry dzięki za radę
mg

22 marca 2010, 18:57

Po prostu odwrażliw malucha na straszne strachy.
Weź mnóstwo małych, smacznych rzeczy - pokrojone drobiutko kawałki parówki drobiowej albo cielęce, kawałeczki gotowanej piersi z kurczaka itp.
Połóż gitarę ( albo WYŁĄCZONY) na podłodze daleko od drzwi, wejdź z pieskiem do pokoju i chwal i karm ją, kiedy jest spokojna. Zachowuj się tak, jakby tam wcale nic nie było, żadnej gitary czy odkurzacza.
Jeżeli piesek nie je to prawdopodobnie za bardzo się boi, zwiększ odległość i zacznij od początku. Jeśli piesek ucieka - nie goń go, lepiej kucnij i zachęć go do podejścia, daj mu pokonać lęk w jego własnym tempie.
Zamiast jedzenia możesz z malcem bawić się jej ulubioną zabawką.

I pomalutku podchodzicie coraz bliżej tego stracha, aż w końcu starasz się podawać jedzonko czy bawić się przy samym strachu. Na końcu możesz położyć jej kilka smakołyków bezpośrednio na tym czymś, niech sobie zje, niech powącha, niech zobaczy, że to nic strasznego.
Ważne jest skojarzenia : gitara albo odkurzacz są w pobliżu = dzieją się same fajne rzeczy.
Nie ma ich - jest nuuuda.
No a potem - robisz to samo, wyjmując gotarę czy odkurzacz, ale nie używając ich, m być cisza.

Zrób ten pierwszy etap, kiedy suczka będzie już spokojna za każdym razem na widok 'stracha" daj znać, opiszę co dalej robić, żeby był spokój kiedy odkurzacz czy gitara hałasują.
SavageHeart

23 marca 2010, 09:33

dzięki bardzo. Jak tylko wrócę do domu wdrożę te cenne rady:)
ODPOWIEDZ
  • Informacje