Jak szybko, łatwo i dobrze nauczyć szczeniaka załatwiania się na dworze?
Mama powiedziała, że ma już dosyć tego, że Dino (mój trzymiesięczny pies) cały czas sika w domu. Około 2-3 razy dziennie. Wcześniej sikał jeszcze na matę, a teraz to już gdzie popadnie. Nie wiem co mu się stało. ;/ Mama dała mu miesiąc na nauczenie załatwiania się na dworze. Jeżeli dalej nie będzie efektów, to odda go do babci (a ona mieszka 80km. od nas). Nie wiem czy to prawda co ona mówiła, bo bardzo lubi psy i nie zrobiłaby tego, bo Dino już się do nas przywiązał, no ale kto wie? Jak szybko, łatwo i dobrze nauczyć go załatwiania się na dworze? ;/ Już myślę o tresurze dla niego, bo jest niedaleko nas, ale czy oni zajmują się takimi sprawami?
Nauka załatwiania się na dworze.
Psiara, czy wy cokolwiek wiecie na temat wychowania psa????
Kup i przeczytaj chociaż jedną książkę o pozytywnym szkoleniu, np. "Przechytrzyć psa" T.Ryan i K.Mortersen, tam masz wszystko od A do Z.
A na razie ma prv wysyłam artykuł o nauce czystości.
Kup i przeczytaj chociaż jedną książkę o pozytywnym szkoleniu, np. "Przechytrzyć psa" T.Ryan i K.Mortersen, tam masz wszystko od A do Z.
A na razie ma prv wysyłam artykuł o nauce czystości.
- Stevie Rae
1.- Wychodź z nim jak najczęściej, nawet na 10 minut.
2. - Kiedy widzisz, że psiak się wierci i robi się nerwowy, to prawdopodobnie zacznie sikać. Wyjdź z nim wtedy na dwór, a kiedy się załatwi - pochwal.
3. - Kiedy się wysika w domu, powiedz "Fe", jednak możesz to zrobić tylko w momencie kiedy sika, lub po trzech sekundach od czynności. On po prostu nie będzie wiedział, za co Go karzesz.
4. - Wszelkie kupy i siki w domu sprzątaj starannie środkami do czyszczenia, aby nie pozostał zapach.
Ogólnie szczenięta sikają po jedzeniu, zabawie czy spaniu.
2. - Kiedy widzisz, że psiak się wierci i robi się nerwowy, to prawdopodobnie zacznie sikać. Wyjdź z nim wtedy na dwór, a kiedy się załatwi - pochwal.
3. - Kiedy się wysika w domu, powiedz "Fe", jednak możesz to zrobić tylko w momencie kiedy sika, lub po trzech sekundach od czynności. On po prostu nie będzie wiedział, za co Go karzesz.
4. - Wszelkie kupy i siki w domu sprzątaj starannie środkami do czyszczenia, aby nie pozostał zapach.
Ogólnie szczenięta sikają po jedzeniu, zabawie czy spaniu.
-
- Informacje
-