LIZUS

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Anna B.

03 czerwca 2006, 13:26

Ciekawa jestem czy Wasze psy taż są tzw. "lizusami"? Sharan - 1.czerwca skończył roczek- namiętnie mnie polizuje. Rano jak tylko się budzę wpada do pokoju i czyni mi poranną toaletę, liże mnie porękach, wylizuje dokładnie każdy mój palec, liże po szyi , za uszami - robi to bardzo czule pomrukując. Nie przeszkadza mi to, nie uważam tego zachowania za niehigieniczne ( oczywiście ja choć inni nie muszą się ze mną zgadzać!) - psiak jest czysty i zdrowy. Liże jak wracam z pracy, jak siadam przed TV, jak go głaskam... Obcych nie polizuje. Ciekawa jestem genezy takiego zachowania u psa. Jest to smooth collie z rasy psów pasterskich. Czyżby miał takie zachowanie wpisane w geny? Jestem ciekawa opinii - pozdrawiam gorąco w te zimne dni lata - Anna.
bogela

10 czerwca 2006, 16:32

Witam.
Myślę, że to jest kwestia wychowania, większość szczeniaków objaw radości okazuje też lizaniem, pani mu na to pozwoliła, więc nadal tak robi.
boguś

13 czerwca 2006, 13:44

Podczas powitania szczenięta potwierdzają uległość prośbą o regurgitację(zwracanie lekko nadtrawionego pokarmu przez dorosłe osobniki),liżąc pyski psów powracających z polowania.
Tyle znalazłem na temat lizania
Awatar użytkownika
Anna B.

13 czerwca 2006, 21:30

Najpierw mam kilka słów do Bogeli- dzięki za szybką odpowiedź - owszem pozwoliłam psu na takie zachowanie i jest to wyłącznie moja wina. Na plus mogę sobie przypisać, że pies nie zachowuje się w taki sposób do osób obcych. Byłam przekonana, że jest to objaw czułości i oddania ze strony psa więc opinia przekazana przez Bogusia troszkę mnie zaskoczyła - ale dzięki i za nią. Nie zmieni to jednak faktu, iż od roku jestem "zakochana" w swoim psiaku ( 1 czerwca skończył roczek) a dodam, że jest to mój pierwszy zwierzak - nie licząc dzieciaków, które też czasem "zwierzęcieją"..........
ODPOWIEDZ
  • Informacje