psie przedszkole

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

jola n

06 kwietnia 2006, 22:32

mój labradorek ma 2 miesiące jak skończy się akcja ze szczepieniami chciałabym zapisac go do psiego przedszkola , mieszkam w Pabianicach k/Łodzi proszę o adresy dobrych szkółek dla psiaczków gdzieś niedaleko,
pozdrawaim
martaw

23 października 2006, 14:10

Jolu, ja też mieszkam w Pabianicach. Przez moment miałam pomysł, żeby mojego psiaczka( 3 miesięczny mieszaniec typu owczarka niemieckiego z wielkimi oklapniętymi uszami) zapisać do psiego przedszkola, ale zrezygnowałam. Dlaczego? Związek kynologiczny w Łodzi dopiero zbiera chętnych - kurs trwa 3 miesiące w soboty i niedziele po godzinie, pieski mają się nauczyc zabawy między sobą, siad, zostań, daj łapę i waruj. osobowe-Cena 150 zł- mój pies umie to wszystko poza waruj, a grupy mają być 6-7 osobowe. Generalnie mój pies jeszcze boi się innych psiaków, może w tym zakresie to by pomogło, ale nie jestem przekonana. Mam wrażenie,że poświęcenie psu czasu na codzienny trening będzie lepszym wyjściem i tańszym.
Awatar użytkownika
digieve
Kontakt:

24 października 2006, 18:54

Wiesz...ja bym się z tobą nie zgodziła. W przedszkolu dla szczeniąt psiak socjalizuje się nie tylko z innymi psami, ale i ludźmi, często małymi dziećmi, wiąże się to z dłuższym wyjściem z domu oraz poradami szkoleniowca w zakresie szkolenia naszego psiaka, a także ew. pomocą w zakresie psiej psychologii.
Nie zgadzam się z tobą w kwestii, że codzienny trening jest lepszy, choć tańszy. Oczywiście po to sobie bierzemy psa, żeby z nim codziennie trenować, jest to jednak nie do porównania z zapisem do psiego przedszkola.
Sama skorzystałam kiedyś z takiego przedszkola i chwalę sobię te decyzję. Moja suczka nie dość że uczyła się pracować ze mną i skupiać uwagę, pod okiem fachowca, to jeszcze socjalizowała się z psami różnych ras, ich właścicielami i nieraz małymi dziećmi, któe właściciele zabierali ze sobą, hałasem, gwarem itp .
Uważam, że dobroczynnego działania takiego przedszkola nie zastąpi nawet "codzienny trening". Ile osób jest sobie w stanie stworzyć odpowiednie warunki? Wiem, że dla niektórych z powodu sytuacji finansowej sprawa może być nie do przeskoczenia, ale nie zgodzę się nigdy w życiu, ze stwierdzeniem, że zwykły "trening" może być od przedszkola lepszy. Miałam w życiu kilka psów, niektóre socjalizowałam na własną rękę - uważam, że absolutnie nie do porównania lepiej jest skorzystać z psiego przedszkola jeśli się ma taką możliwość.

Moja suka dzięki psiemu przedszkolu wcześnie zaczęła szkolenie i bardzo szybko wyprzedziła w nauce psiaki, które zaczynały bez dośiadczeń w przedszkolu, a także nigdy nie sprawiała żadnych problemów. Nie zastąpiłabym żadnym amatorskim treningiem tego, czego nauczyłyśmy się obie zaczynając w psim przedszkolu.To było wspaniałe doświadczenie a efekty tego widać do dziś i jestem z nich bardzo dumna. :wink:
Awatar użytkownika
boguś

24 października 2006, 19:49

Zgadzam się codzienny trening ma na celu utrwalenie nauki ze szkolenia
Gość

13 listopada 2006, 09:46

moj psiak skonczył 3 miesiace zapisałam do do psiego przedszkola,szkolenie będzie indywidualne ,instruktor dojedzie do nas ,więc jeśli twój pies boi się innych psiaczków możesz zapisac go na szkolenie indywidualne :wink:
Awatar użytkownika
raciborski11
Kontakt:

12 września 2007, 14:31

moja suczka uczestniczyła w takim grupowym psim przedszkolu i wyszło to na dobre jej a tym bardziej mnie może i są tam tylko podstawy ale na pewno bardzo przydatne gdy się mieszka z psem (owczarek niemiecki) w mieszkaniu i w centrum miasta. na prawdę polecam
ODPOWIEDZ
  • Informacje