Jak w tytule - jaką odległość może pokonać czteromiesięczny ON-ek na jednym spacerze? Lub też ile czasu może być jednorazowo na spacerze?
Pytam nie bez przyczyny, bo wiem, że ON-ki to delikatne psy, a mój poprzedni dość wcześnie miał problemy ze stawami, wpierw łokciowymi, potem z kolanami, więc chcę dmuchać na zimne, żeby nie przedobrzyć, nie obciążyć malucha. Szczeniak jest bardzo energiczny, żywe srebro.
Jaką odległość może pokonać szczeniak ON-ka
on potrzebuje ruchu i nie można przeginać w drugą stronę bo stawy lubią ruch. Stawy bez ruchu chorują. My naszego ONka jak był malutki zabieraliśmy na spacery i chodził dopóki miał ochotę. A jak już widzieliśmy zmęczenie bo np. siadał, to odpoczywaliśmy trochę i wracaliśmy do domu, czasem niosąc go na rękach. Też baliśmy się o stawy, dlatego nosiliśmy i znosiliśmy go po schodach (2 piętro) dopóki mogliśmy go unieść Dawkowaliśmy mu ruch. Nie forsowaliśmy. Patrzyliśmy na jego reakcje i się dostosowywaliśmy. Ważne są też witaminki dla szczeniaków ras dużych, ale to zależy co pies je i lepiej się chyba poradzić weterynarza.
Dzięki. Tak też robię, staram się nie przeginać. Puszczam go wolno, a on hasa do woli, ale nie odchodzę od domu na odległość większą niż pół godziny spokojnego spaceru, czyli nieco ponad kilometr.
-
- Informacje
-