Mój szczeniak owczarek niemiecki mało szczeka.

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MASTER

13 grudnia 2005, 07:32

Witam Wszystkich.
Nie wiem czy mój niepokój jest uzasadniony. Bardzo proszę o podzielenie się własnymi spostrzeżeniami, a może P. Jarek też coś doda.
Mam szczeniaka owczarka niemieckiego, rasowy, ma obecnie 13 tydzień, czyli zaczął 4 miesiąc. Piesiu rozwija się prawidłowo, jest zwariowany do zabawy, niczego się nie boi, żadnych huków, ostrych dzwięków ani obcych ludzi na podwórku. Ale--no właśnie, prawie wogóle nie szczeka, conajwyżej warczy dla zabawy podczas wygłupów. Szczeka tylko hahahahhahaa, do lustra jak zobaczy swoja sylwetkę no i oczywiście łapą drapie w lustro, chce się chyba bawić.
Czy takie szczenię powinno już szczekać np. na podwórku lub w pobliżu ogrodzenia jak coś się pojawi.
Nie jestem zwolennikiem szczekania na wszystko co się rusza, ale trochę się martwie.
Pozdrawiam--Stanisław.

Pan Jarek mial racje--za tydzień moj piesek bedzie mial 4 miesiace i zaczął szczekać. Coraz "poważniej" szczeka, jest bardzo przejęty swoją rolą pilnowania posesji.
Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2006, 23:28 przez MASTER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 grudnia 2005, 23:34

twój pies jeszcze ma na to czas i na pewno się to zmieni w tym wieku jest dopuszczalne mniejsza częstotliwość szczekania
Awatar użytkownika
staszko_i_aras
Kontakt:

11 czerwca 2006, 22:18

Mam podobny problem z "nieszczekaniem, a właściwie moi rodzice; ich roczna bokserka prawie w ogóle nie szczeka, jedynie co udało nam się ją nauczyć to szczekanie na komendę; ale mieszkają w bloku i gdy ktoś puka do drzwi to zamiast szczekać od razu się cieszy... rozumiem, że trzeba być towarzyskim i gościnnym, ale nie do przesady ;)
MASTER1

12 czerwca 2006, 07:53

Witam.
Pan Jarek mial racje. Piesek moj owczarek niemiecki ma 10 miesieecy i szczeka juz bez problemow. W dodatku szczeka kiedy potrzeba a nie dla szczekania, najwiekszosc czujnosc przejawia noca. Nie ucze go agresywnosci wiec nie szczeka "do upadlego" ale kontroluje sytuacje na duzej posesji i wokol ogrodzenia--nic nie ma prawa na dwoch nogach bez jego wiedzy tam sie poruszac. Z czteronoznych najwiekszy problem to jeze, im nie odpusci, szczeka nad nim caly czas--musze w nocy wstawac i biednego jeza za ogrodzenie wynosic.
Pozdrawiam-Stanislaw.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 czerwca 2006, 03:07

Staszko to typowe zachowanie boksera a jest to rasa mało szczekliwa ale bardzo za to towarzyska nawet dla złodzieja. Oczywiście są wyjątki.
ariii

16 stycznia 2012, 13:01

ja też mam suczkę owczarka niemieckiego, który nie szczeka... obecnie ma już pół roku ale przywieźliśmy ją jak miała 2 miesiące... jak była mała miała wypadek bo pogryzł ją nasz drugi pies i przez niego straciła jedno oko, bardzo dzielnie to zniosła, nie była opiszczana, jedynie w pierwszy dzień była spokojna w kolejne wariowała już jak zawsze, biegała, bawiła się z kotami...po okolo 2 tygodniach oczko sie zagoilo...początkowo biegała luzem po podwórku a na noc zamykana była w pomieszczeniu gospodarczym, obecnie już od miesiąca jest zamknięta w kojcu z dorosłym owczarkiem niemieckim (tym który ją pogryzł, teraz się bardzo lubią i przejawiają sympatię, potrafią jeśc razem z jednej miski). Początkowo po zamknięciu jej do kojca poszczekiwała na przechodzących po podwórku domowników (żeby ją wypuścili) teraz już się przyzwyczaiła do zamknięcia i nie szczeka wogóle, nawet gdy ten drugi pies ujada gdy w poblizy posesji znajdują się obcy... jest jeszce jakas nadzieja ze ona zacznie szczekac?
April

06 lutego 2012, 10:47

moja suńka też prawie wcale nie szczeka. to było święto, kiedy szczekała na kota, aż przez moment się zastanawialiśmy co to za jakiś nieznajomy pies szczeka na ulicy;)
Jessowo

06 lutego 2012, 16:26

Moja suńka jak była mała też wcale nie szczekała ,a jak później zaczęła szczekać to aż uszy pękały.
Nie martw się będzie szczekać :mrgreen:
ODPOWIEDZ
  • Informacje