Witam
Mam 7 tygodniowego szczeniaczka, który jak kazdy maly piesek czasami nasiusia w domku, jak postępowac z nim aby nauczył sie trzymac mocz i "wołac" o wyprowadzenie.
Szczególnie noca jest problem, bo piesek musi siusiac a my spimy....
jak nauczyc szczeniaczka załatwiania na zewnątrz
może i udałoby się go nauczyć żeby prosił o wyjście w tak młodym wieku (graniczy z cudem) ale pewnie nie bylibyście chyba zbyt zadowoleni gdyby was budził co 3 godziny (bo nawet tak często sikają szczeniaki). I nie ma opcji żeby przytrzymał. Możecie wybrać jedno miejsce w domu (proponuję łazienkę) ułożyć w kącie gazety (ja układam podkład/ matę firmy Seni dla ludzi sikających na łóżko, 5zł za 5szt w aptece). Za każdym razem kiedy szczeniak się obudzi zanosić go w to miejsce i kiedy walnie (jedynkę lub dwójkę) cieszyć się jak głupi, klaskać, dawać smakołyk. po 2-3 dniach załapie i nie będzie robił już nigdzie indziej.aksa18 pisze:Witam
Mam 7 tygodniowego szczeniaczka, który jak kazdy maly piesek czasami nasiusia w domku, jak postępowac z nim aby nauczył sie trzymac mocz i "wołac" o wyprowadzenie.
Szczególnie noca jest problem, bo piesek musi siusiac a my spimy....
Ważne:
nie wkładać pyska w kupę, siku jeśli zdarzy mu się "spudłować"!!! Niczego się w ten sposób nie nauczy a prowadzi to w prostej linii do tego że zacznie zjadać kupę i do agresji. Nie reagować najlepiej wcale i po cichu sprzątnąć (od razu przejechać to miejsce szczotką z proszkiem do prania dywanów żeby nie został zapach dzięki temu pies się nie pomyli drugim razem)
-
- Informacje
-