Mały huski zaczyna brykać (syberian husky)

Dyskusje o psiej tresurze.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Quniuś
Kontakt:

08 marca 2009, 15:59

Mój maluch zaczął się dziwnie (jak dla mnie) bawić ?! Polega to na tym, że gryzie dosłownie wszystko : mnie, meble, wszelkie szmaty, szczotki itp. Chcę go powstrzymać przedewszystkim przed gryzieniem ludzi, ale metoda chwycenia za kark i trzepotnięcia nie daje efektu (robię to bardzo lekko chyba z brakiem zdecydowania). Psiak jest 3 miesięczny i przed chwilą trafił do nowego domu. Macie jakieś sprawdzone rady na tresurę i podstawowe komendy ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 marca 2009, 16:19

na pewno chwytanie i trzepanie nie jest to super metoda. Możesz jak zwierzę zaczyna gryżć gwałtownie przestać się bawić ( zawsze), jeśli gryzie chwycić go za kark delikatnie go unieść i chwileczkę odczekć a pomtem przestać się bawić. Zwierzę musi skojarzyć , że jak zaczyna gryźć to coś traci.
Quniuś
Kontakt:

08 marca 2009, 19:13

jest strasznie natarczywy i chyba minie trochę czasu zanim się przyzwyczaji do nowego domu, czy takie zachowanie jest spowodowane brakem matki czy też ciekawością i beztroskim wiekiem ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 marca 2009, 00:09

jest to naturalne zachowanie każdego szczeniaka i porządkowania i przyporządkowynia jak i poznawania świata. I teraz jest ten czas gdzie właściciel ma wpływ na to jak zwirzę będZie miało ułożoną hierarchię.
mg

09 marca 2009, 21:41

Quinuś, poczytaj tutaj, ja i Szmaja pisałyśmy co zrobić z gryzącym szczenięciem:

http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9212

Meble i inne rzeczy można spryskać sprayem przeciwko podgryzaniu przez szczeniaki, jest taki np. z firmy Trixie.

masz maluszka, który sam z siebie nie będzie wiedział, co jest dobre a co złe i co mu wolno a czego nie.
To Ty musisz go wszystkiego nauczyć - spokojnie, cierpliwie, konsekwentnie i bez użycia przemocy.

Czas też zacząć szkolenie psiaka - zajmiesz go czymś, co zostanie mu na całe życie, a czas ten spędzicie na fajnej zabawie i nauce.
Co na początek - to, co będzie Wam najbardziej przydatne w każdej sytuacji - ja bym wybrała skupianie na przewodniku, siada, waruja, luźną smycz, przywołanie, zabawę kontrolowaną, oddawanie przedmiotów/ znalezisk.
Jak to zrobić - na pewno wyłącznie pozytywnie i bez użycia przemocy.
Napisz, czego chcesz nauczyć maleństwo, a na prv wyślę Ci linki z filmami i opisami jak to zrobić, bo tu jest zakaz wstawiania linków na forum :wink:
Quniuś
Kontakt:

12 marca 2009, 16:17

No mam problem z ogólną zabawą z pieskiem :wink: Problem polega na tym gdy ktoś chce go pogłaskać to on od razu widzi smakowite paluszki i gryzie moje ręce, nie zawsze ale większość przypadków właśnie tak się kończy. Gdy pojawia się takie zachowanie poprostu wstaję i zajmuję się sobą a psa odstawiam wtedy zaczyna piszczeć (czli chyba dobry znak, zrozumiał że coś robi źle)

Nie daje się z nim chodzić na smyczy lubi gryźć i iść w swoją stronę (to drugie jest zrozumiałe ale szkoda mi go gdy zaczyna się gwałtownie wyrywać)

Za wszelką okazaną pomoc z góry dzięki bo pierwszy raz odpowiadam w pełni odpowiedzialnie za pieska i chcę żeby wyrusł na pożądnego husky :wink:

Obrazek
mg

16 marca 2009, 12:34

Wysyłam Ci więc na prv linka do skarbnicy wiedzy wszelakiej o psach - masz tam i porady i artykuły i filmiki szkoleniowe.
Jeśli czegoś nie zrozumiesz - pytaj.

Co do smyczy - nie pozwalaj maluchowi na takie zachowanie, przerywaj zabawy smycza, możesz w zastępstwie nauczyć go nosic patyczek albo zabawkę w psyku. Można też na pczątek między smycz a obrożę wpiąć łańcuszek - psy z reguły nie lubia smaku metalu, daltego nie będzie gryzł smyczy.
Na filmikach masz tez intrukcję, jak nauczyć psa chodzenia na luźnej smyczy, tak, żeby spacer był przyjemnością dla Was obu.
Powodzenia. :wink:
mikus0

22 października 2009, 19:16

mam prosbę czy mozesz mi wysłac to samo?bede wdzięczny
mg

23 października 2009, 11:35

Wysłane.
blazejq

27 października 2009, 19:58

mg czy moge Cie też prosić o te filmiki??
Mam małego bassta (3 miesiące) i ten sam problem :)
mg

28 października 2009, 10:59

Wysłane.
ODPOWIEDZ
  • Informacje